2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hobbitoktól tanult a korai ember?

Ezernyi apró, éles vulkáni tufadarabka került elő a "hobbit" - egy nagyjából egy méter magas emberelőd - barlangjából az indonéziai Flores szigetén. A kőeszközök fejtörést okoznak a tudósoknak: hogyan tudott a kisember grépfrút nagyságú agyával ilyen eszközöket gyártani?
2009. április 22. szerda 17:19 - HírExtra
Egy részletes elemzés most fényt derített a hobbit műszaki képességeire. Mark Moore, az ausztráliai New England Egyetem régésze kollégáival több mint 11 ezer, a floresi Liang Bua barlangból származó szerszámot vizsgált meg. A hobbit csontok a 17 000 és 95 000 évvel ezelőtti rétegekből kerültek elő, fölöttük Homo sapiens sírokat tártak fel a régészek.

Moore és csapata a szerszámok elemzése során kiderítette, hogy a barlanglakók az elmúlt durván százezer év folyamán ugyanazzal az egyszerű technikával pattintották eszközeiket - tudósít az amerikai Science magazin online változata (www.sciencemag.org). Először a barlangon kívül vékony rétegeket fejtettek le a nagyobb kődarabokból, majd azokat bevitték, és kisebbekre aprították kőkalapács vagy üllő segítségével.

Mindebből arra következtettek, hogy a hobbit - Homo floresiensis - készítette a régebbi eszközöket. Megjelenése után a Homo sapiens is hasonló eszközöket gyártott. Úgy gondolják, hogy a két faj érintkezett is egymással, s a modern ember lemásolta a Homo floresiensis szerszámkészítési technikáit. "Elfogadom, hogy a különböző emberfajok egymástól függetlenül is kifejleszthettek ugyanolyan technikákat, de elég nehezen érthető számomra, hogyan lehettek volna ilyen hasonlóak a módszerek anélkül, hogy a felek ellesték volna egymástól" - mondta Moore.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását