2024. április 27. - Zita

Zene a MüPában

Különleges zenei utazás várja a Művészetek Palotájában hétfőn este azokat, akik ellátogatnak Ágoston Béla koncertjére: a dzsesszzenész magyar muzsikustársaival és New York-i vendégével, Frank London trombitással eddig sehol sem játszott zenékkel készül.
2009. május 2. szombat 12:15 - HírExtra
A mostani felállásban ezt a zenei anyagot még sehol sem játszottuk. A zenei programot direkt erre az alkalomra állítottam össze Frank London stílusának ismeretében - mondta el Ágoston Béla az MTI-nek.

Az elsősorban szaxofonon, dudán, klarinéton, furulyákon játszó, de zeneszerzőként is jegyzett művész kiemelte: a koncerten fellelhetők lesznek a klezmer elemei, amelyek a New York-i trombitaművész zenei világára jellemzőek, de nagyon sok magyar népdal is felcsendül majd az esten. Emellett az improvizáció is teret kap a közös muzsikálás során.
Elmondta: az ismeretség Frank Londonnal néhány éves, egy ausztriai zenésztáborban találkoztak, s az amerikai trombitaművészt ott hallotta játszani. Amikor megkerestem a közös fellépést ötletével elsőre igent mondott - tette hozzá a magyar zenész.

Frank London az amerikai nyugati part haszid zsidó zenei közösségének jellegzetes alakja. Zenei világában egyszerre van jelen a tradicionális klezmer zene és a modern dzsessz. A főként rézfúvós, ritkábban billentyűkön is játszó Frank London az 1980-as évek óta ismert a zenei pályán, két műfajban játszik: a modern zsidó zenében és a progresszív dzsesszben.

Ágoston Béla elmondta, hogy a koncertről lemezfelvétel készül. A korong címe Tikmonka, ami a tojás neve a moldvai csángó dialektusban.

A május 4-i koncerten Frank London trombitán, Ágoston Béla tenor- és szopránszaxofonon, valamint dudán játszik, Mazura János tubát, Móser Ádám harmonikát szólaltat meg. Deli Róbert elektromos gitáron, Benkő Róbert bőgőn, Geröly Tamás Sándor pedig dobon közreműködik.

A narrátor Nagy Bercel, a moldvai csángó muzsikát játszó Zurgó zenekar vezetője lesz, az esten fellép a Fóti Népművészeti Szakközépiskola végzős osztálya, a Bársony Kórus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását