2024. április 27. - Zita

A Balaton is válságban van?

Az év első három hónapjában a balatoni szálláshelyek 136 ezer vendéget fogadtak, a vendégforgalom négyötödét kitevő hazai vendégek száma 16 százalékkal maradt el a 2008. azonos időszakában regisztrált forgalomtól.
2009. május 24. vasárnap 12:00 - HírExtra
A Balatonnál megszállt vendégek 389 ezer éjszakát töltöttek el a partközeli és a háttértelepüléseken, ez 13 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Az összes éjszaka kétharmadát a Zala megyei gyógy- és wellnesz-szállodákban regisztrálták.

Az üdülőkörzetben a belföldi vendégéjszakák száma 16 százalékkal, a külföldieké 8 százalékkal csökkent. A határokon túlról érkező vendégek az előző évinél valamivel rövidebb időt, átlagosan 5,2 éjszakát, a belföldiek a tavalyihoz hasonlóan 2,3 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken.

A Balatoni üdülőkörzet vendégéjszakáinak csaknem teljes egészét a szállodákban - ezen belül legnagyobb arányban a három-, illetve négycsillagos kategóriájú szálláshelyeken - regisztrálták. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma összességében 13 százalékkal csökkent, az egycsillagosok kivételével minden kategóriában mérséklődés tapasztalható.

A külföldi vendégek száma az egyes partszakaszokon eltérően alakult: míg a Zala megyei részen 8 százalékkal nőtt a forgalom, a Veszprém megyéhez tartozó partszakaszon harmadára csökkent a látogatottság. A somogyi partszakaszt mérsékelt csökkenés jellemezte - derül ki az elemzésből.

2009. január-március időszakában a szálláshelyek összesen 2,5 milliárd forint bruttó szállásdíj-bevételt értek el, ami az előző évinél 6 százalékkal kevesebb és az országos 12 százalékát tette ki. A bevételeket csaknem teljes egészében a szállodák realizálták, ebből legnagyobb arányban a gyógy- és wellnesz-szállodák részesedtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását