2024. május 2. - Zsigmond

Bokros és az MDF programja

A Magyar Demokrata Fórum a programjában is különbözik a többi párttól, hiszen egy modern kapitalista piacgazdaság kialakítására törekszik - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti választási listájának vezetője csütörtökön Nyíregyházán.
2009. május 28. csütörtök 12:32 - HírExtra
A párt a válságkezelésre, az ország felzárkóztatására és a versenyképesség jelentős javítására egyaránt programmal rendelkezik, s olyan tízpontos elképzeléssel kíván megjelenni az európai parlamentben, amely a nemzet és a közösség érdekeit egyaránt szolgálja - hangsúlyozta a politikus, aki 1995-96-ban az MSZP-SZDSZ kormány pénzügyminisztere volt.

Hozzátette: a program a költségvetési politika, az energiagazdálkodás, a környezetvédelem, a munkaerőpiac és a szociálpolitika minden fontos területét felöleli.
Bokros Lajos, az MTI munkatársának kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a modern kapitalista piacgazdaság programjának kidolgozása a közte és az MDF között két éve elkezdődött együttműködésen alapul.

Annak idején a párt felkérte egy előadássorozatra, amelyen az elnökség és a választmány tagjai vettek részt. Az előadásokon derült ki - folytatta -, hogy az MDF és közte értékazonosság van, s így merült fel a program elkészítésének gondolata.

Bokros Lajos megjegyezte, korábban azt gondolta "közgazdászi elképzeléseit az MSZP karolja majd fel, de a szocialisták voltak azok, akik leginkább elhallgatták 1995-96-os közös eredményeiket, amikor a Bokros-csomag a csődtől mentette meg az országot". Azt is hozzáfűzte, hogy a szocialista politikusok voltak a legnagyobb ellenzői annak is, amikor az MDF miniszterelnökjelöltjeként szóba került a neve.

Arra a kérdésre, hogy hová jutott volna el az ország, ha az 1995-ben általa pénzügyminiszterként elindított átalakításokat, reformokat következetesen végigviszik, Bokros Lajos azt mondta: nehéz a válasz, de az biztosra vehető, hogy stabilizálni lehetett volna az 1997-2001 közötti 5-7 százalékos gazdasági növekedést, ha "a pártok nem áldozzák fel a népszerűség- és a szavazathajhászás oltárán" az elengedhetetlen változtatásokat.

Szerinte Magyarország azóta már az eurózóna tagja lehetett volna, s a mostani válság sem okozott volna ekkora mértékű kedvezőtlen hatást, hiszen a nehézségek így teljesen legyengült állapotban találták az országot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását