2024. április 29. - Péter

Eljönnek! Budapesten a szakma krémje!

Nálunk tanácskoznak Európa legjobbjai! 25 országból mintegy 60 filmrendezőt fog vendégül látni fővárosunk csütörtöktől, Budapesten rendezik ugyanis az európai filmrendezők éves közgyűlését.
2009. június 11. csütörtök 14:59 - hirextra
Komoly elismerés a magyar filmkultúrának, a magyar rendezőknek: június 11. és 13. között fővárosunkban tartja éves közgyűlését az Európai Filmrendezők Szövetsége (egyszerűbben: FERA, szebben: Fédération Européenne des Réalisateurs de l’Audiovisuel).

Mi az a FERA?

A FERA-ról érdemes tudni, hogy a szakma legerőteljesebb érdekérvényesítő szervezete, Brüsszelben található a főhadiszállása, és nem kevesebb, mint 28 országból számlál tagokat (csak a rend kedvéért: kis hazánkat két szervezet képviseli: a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe, valamint a Magyar Rendezők Társasága).

A FERA-sok gyűlése több szempont miatt is roppant érdekes, sőt a magyar kultúra számára is meghatározó esemény. Nem arra gondolunk, hogy a banzájt Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg csütörtök este az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében... Hanem például arra, hogy már a megnyitót is egy minőségi rövidfilmcsokor vetítése követi (ízelítőül: látható lesz például a Rofusz Ferenc Oscar-díjas animációja, A légy, Szabó István Te, Sára Sándor Cigányok, Jancsó Miklós Jelenlét I. és Huszárik Zoltán Elégia című rövidfilmje, illetve Kenyeres Bálint A repülés története című rendezése is, melyet egyenesen Cannes-ban mutattak be.

Hátha felkeltjük az érdeklődést: íme Rofusz Ferenc fentebb említett Oscar-díjas alkotása!

Hogy elképzelni sem tudják, milyen körülmények között zajlik egy ilyen közgyűlés, és mi a célja? A szakma iránt érdeklődők egészen nyugodtan ellátogathatnak rá pénteken, akkor ugyanis a szervezők nyílt napot tartanak az ELTE Jogtudományi Karának dísztermében. Csak néhány téma, mely előreláthatóan elő fog kerülni azon a napon: a szocializmus időszakában készült filmalkotások szerzői jogainak kérdésköre, a filmrendező szerződésének és díjazásának európai gyakorlata vagy például az európai filmek online forgalmazásának üzlet modelljei.

Kedvet kaptak a filmekhez?

Hogy a nagyközönségnek is származzon valami azonnali haszna a FERA-sok banzájából: a közgyűléséhez kapcsolódik az Örökmozgó mozi is, mégpedig európai filmek vetítésével – egy egész hónapon át tartó sorozatban országonként klasszikus és új mozgóképeket mutat be.

Hátha a nagy tanácskozás és tárgyalás közben a kontinens legkülönbözőbb országaiból érkezett FERA-tagok is benéznek a hűvös vetítőterembe mondjuk egy lett, esetleg egy magyar művészfilm erejéig…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását