2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Az egész város a színésznőt kereste

Tatyjana Szamojlova, az ismert szovjet-orosz színésznő eltűnt, több napon át egész Moszkva kereste, végül szerdán meglett: mint kiderült, maga ment kórházba tíz nappal korábban.
2009. június 18. csütörtök 10:02 - HírExtra
A vészharangot a Dom Kino, a Filmművészek Szövetségének székháza, azon belül is a Filmszínészek Céhe kongatta meg. A 75 éves, magányos művésznő ugyanis a közelben lakik, rendszeresen ebédel a szövetség remek éttermében. Amikor pár napig nem jelent meg, a szakosztály keresni kezdte, de a mobiltelefonja nem válaszolt, és fivére sem tudott róla semmit.

A rendkívüli helyzetek minisztériumához fordultak, és a mentőknél is keresték. A minisztérium munkatársai feltörték a lakást, ám csak annyit tudtak megállapítani, hogy erőszaknak nincs nyoma - mint ahogy a művésznőnek sincs. A mentők kiderítették, hogy tíz napja hívta őket Szamojlova, mert asztmás rohama volt, kórházba azonban nem vitték.
Végül a rendőrség találta meg az eltűntet: békésen feküdt az egyik kórházban, ahová maga ment be kivizsgálásra.

Arra a kérdésre, hogy miként került oda, bocsánatkérően azt mondta: "Hívtam egy taxit és bejöttem." És hogy miért nem telefonált senkinek? Otthon felejtette a mobilját....

Szamojlova Mihail Kalatozov 1957-ben készült, a Cannes-i filmfesztiválon 1958-ban első szovjet filmként Arany Pálmával kitüntetett Szállnak a darvak című alkotásában nyújtott alakításával egészen fiatalon lett világsztár. Sztálin halála után ez volt az első szovjet háborús film, amely nem a győzelmeket és a hősies helytállás mintaképeit állította középpontba, hanem az esendő embert: egy szerelmespár egyéni tragédiáját. Az ifjú művésznőt a "legbájosabb és legszerényebb színésznőként" a Narancsfa különdíjjal tüntette ki a zsűri.

Ezután sok meghívást kapott, többek között Hollywoodba, de az orosz hatóságok nem engedték el. Szerepelhetett viszont 1961-ben az Alba Regia című, Szemes Imre által rendezett magyar filmben Gábor Miklós, Váradi Hédi, Ráday Imre, Bessenyei Ferenc és Sinkovits Imre partnereként, négy évvel később pedig az olasz Giuseppe de Santis Keletre meneteltek című, szintén háborús témájú alkotásában.

Összesen 21 filmben játszott, nagyobb feltűnést ezek közül csak Alekszandr Zarhi alkotása, a Lev Tolsztoj regénye nyomán 1967-ben készült Anna Karenina keltett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását