2024. április 28. - Valéria

Kaszállt az Airbus a párizsi légiszalonon

Összesen 127 új megrendelést kapott az Airbus a vasárnap véget érő párizsi légiszalonon. A nyugat-európai repülőgépgyártó rendelésállománya 12,9 milliárd dollárral bővült a bemutató hét napja alatt.
2009. június 21. vasárnap 15:07 - HírExtra
A 127 repülőgépből 58-ra megkötötték a szerződést, 69-ről pedig úgynevezett egyetértési megállapodást (Memoranda of Undrstanding, MoU) írtak alá. A megkötött szerződések értéke 6,4 milliárd dollár. A vásárlók jellemzően közel-keleti és ázsiai légitársaságok, amelyek a világgazdasági válság ellenére terjeszkednek. A legnagyobb megrendelést a Qatar Airways adta le, a társaság 24 gépet vásárol az A320 család típusaiból.

A partnerek között egy magán vásárló volt, ő egy Airbus Corporate Jet (ACJ) A320 Prestige típusú luxusrepülőt rendelt a 48. Párizs-Le Bourget-i Nemzetközi Légi- és Űrszalonon.

Az egyetértési megállapodásokba foglalt rendelések értéke 6,5 milliárd dollár. Ebben a kategóriában az első a Wizz Air diszkont légitársaság, amely 50 darab A320-as megrendeléséről írt alá megállapodást, az Airbus honlapján megjelent közlemény szerint 3,8 milliárd dollár értékben.

A gazdasági válság megrendítette a légi közlekedési ágazatot. A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) becslése szerint a világ légitársaságainak vesztesége idén elérheti a 9 milliárd dollárt. A gyártók is küszködnek. Az Airbus-anyavállalat EADS nyeresége 40 százalékkal csökkent az idei első negyedévben. A legnagyobb európai repülőgépgyártó amerikai vetélytársa, a Boeing 50 százalékos profitcsökkenést szenvedett el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását