2024. április 26. - Ervin

Fizettek a vezér cuccaiért!

Közel félmillió euróért keltek el a 2002-ben meggyilkolt Pim Fortuyn holland jobboldali populista vezér személyes tárgyai a kelet-hollandiai Nimegue-ben szombaton tartott árverésen.
2009. június 28. vasárnap 16:55 - HírExtra
A legtöbbet, 41 ezer eurót egy festményért fizették, amely Fortuynt két kutyája, Carla és Kenneth társaságában ábrázolja. Az az öngyújtó, amelyet a gyilkosság napján találtak a politikus zsebében, 9400 euróért kelt el, míg a halála előtt elszívott utolsó cigaretta csikkjéért 850 eurót adott a vevő. A közel hétezer kötetes magánykönyvtár a rotterdami önkormányzat tulajdonába került, 35 ezer euróért.

Richard Essink, az árverés becsüse elmondta, hogy minden tárgyat eladtak, összesen 496 ezer euróért. Az aukció 11 órán keresztül tartott, a helyszínen 650, interneten keresztül pedig további 450 érdeklődő részvételével. Kalapács alá került Fortuyn papucsa, pipereszekrényének tartalma - hidratáló krém, arclemosó, dezodor és borotvák -, szemüvegek, személyes fotók, írógépe és határidőnaplója is.

Pim Fortuyn nem készített végrendeletet. Családja két üzletembernek adta el ingóságait, s ők bocsátották árverésre a néhai politikus személyes tárgyait.

Egy szélsőséges állatvédő férfi 2002. május 6-án lőtte le Fortuynt a Hollandia középső részén lévő Hilversumban. A gyilkosság után néhány nappal, május 15-én tartott parlamenti választásokon Fortuyn pártja, a Pim Fortuyn Lista az ország második legnagyobb politikai ereje lett, és nyolc hónapig a kormánykoalíciónak is tagja volt.
Hollandiában több évszázad után először gyilkoltak politikust Fortuyn személyében. A tettes, Volkert Van der Graaf 18 év börtönbüntetést kapott. A per során azt mondta, hogy tettével a társadalom leginkább sebezhető csoportjait, köztük a muzulmán bevándoroltakat és a menedékkérőket akarta védelmezni. Pim Fortuyn ugyanis ismert volt a bevándorlókat illető heves bírálatairól, az iszlámot pedig "retrográd kultúrának" minősítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását