2024. május 2. - Zsigmond

Kötvényt dob piacra az IMF

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa szerdán jóváhagyta, hogy a nemzetközi pénzintézet fennállása óta először kötvényt bocsásson ki.
2009. július 2. csütörtök 10:10 - HírExtra
A kötvénykibocsátással az a cél, hogy növeljék az IMF rendelkezésére álló forrásokat a gazdasági világválság kezelésére.A legnagyobb ipari és fejlődő országokat tömörítő G20 csoport április elején tartott csúcstalálkozóján a résztvevők megállapodtak abban, hogy együtt összesen 500 milliárd dollárral - a jelenlegi háromszorosára - növelik a pénzintézet azonnal mozgósítható tőkekészletét.

Több ország jelezte, hogy kötvényvásárlás révén járulna hozzá a források bővítéséhez. Eddig három ország érdeklődött: Kína 50 milliárd, Brazília és Oroszország egyaránt 10-10 milliárd dollár értékben vásárolna IMF-kötvényeket.


A kötvényekből csak állami befektetők (jegybankok, kormányzati vagy adósságkezelő ügynökségek) és az IMF-ben részes 15 nemzetközi pénzintézet vásárolhat, és azok nem átadhatóak a magánszektornak. Az IMF közleménye szerint a kötvények kibocsátása azután kezdődhet meg, hogy megkötötték az első megállapodást valamelyik érdeklődő tagállammal.

A kötvényt a valutaalap elszámolási egységében - különleges lehívási jogok (SDR) - jegyzik. Az 1969-ben létrehozott SDR egy főbb valutákból álló valutakosár, jelenleg súlyozottan a dollár, az euró, a japán jen és az angol font alkotja. A kötvények maximális futamideje öt év lehet, kamata pedig az SDR - hetente felülvizsgált, jelenleg 0,37 százalékon álló - kamatának felel majd meg.

Az igazgatótanács nem hozott döntést a kötvénykibocsátás mértékről, de korábbi közlések szerint a szakértők 150 milliárd dollárt javasoltak plafonnak.

Az IMF nagy tagállamai, amelyeknek nem áll szándékukban vásárolni a kötvényekből, a valutaalap új hitelezési alapjának (NAB) nyújtott kölcsönök révén növeli részesedését. Az Egyesült államok és Japán 100 milliárd dollárt, az Európai Unió pedig 75 milliárd eurót ígért a NAB-nak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását