2024. április 28. - Valéria

A rejtélyes "budapesti ló"

A washingtoni Nemzeti Művészeti Galériában vendégszerepel a rejtélyes "budapesti ló"; a Szépművészeti Múzeumból az amerikai fővárosba érkezett, Leonardo da Vincinek tulajdonított lovas bronzszobrot július és szeptember között láthatja a közönség.
2009. július 3. péntek 21:10 - HírExtra
"A budapesti ló: a Leonardo da Vinci-rejtély" című tárlat pénteken nyílt meg a rangos múzeumban. A 24 centiméter magas szobrocska alatt a felirat: Leonardo da Vinci (1452-1519) által vagy után készített modell alapján öntötték. A látogatók így rögtön tudhatják, olyan szobrot látnak, amelyről nem bizonyítható, de nem is zárható ki, hogy a nagy reneszánsz művész keze nyomát viseli.

A budapesti bronzlovas lenne az egyetlen fennmaradt Leonardo-szobor, ha bizonyíthatóan az ő munkája volna. A kételyeket azonban a washingtoni szakértőknek sem sikerült eloszlatniuk. A budapesti ló nemcsak a több egyéb lovas szobrocskát is felvonultató kiállításon foglal el központi helyet, hanem a galéria szakértői által végzett eredetvizsgálatnak is a főszereplője volt.

A tárlat megnyitása alkalmából tartott előadásában a kutatást vezető Shelley Sturman elmondta: a legkorszerűbb vizsgálatok alapján annyit tudtak megállapítani, hogy a szobrocska akár a 16. században is készülhetett, de lehet, hogy néhány évvel Leonardo 1519-es halála után.

A szobron egyebek mellett röntgenfluoreszcens (XRF) vizsgálatot és háromdimenziós lézeres szkennelést végeztek. Nem derült fény olyan tudományos tényre, amely kizárná a 16. századi öntési időpontot, ám annak az agyag- vagy viaszmodellnek az eredete, amely alapján ló és lovasa készülhetett, homályban maradt.

Shelly Sturman az MTI-nek elmondta: azt nem tudták bizonyítani, hogy Leonardo keze nyomát viseli a budapesti szobrocska, amit nem is lehet kizárni. Annak megállapítása azonban sikerült, hogy bizonyosan abból az időből származik, amikor a nagy művész élt és az alkotás "összhangban van" Leonardo lovas rajzaival.

A Leonardónak tulajdonított bronzszobor bemutatása az Extremely Hungary nevű, Washingtonban és New Yorkban idén zajló amerikai magyar kulturális évad része. Orsós László Jakab, az évadot szervező New York-i Magyar Kulturális Évad igazgatója a kiállítás megnyitója alkalmából úgy fogalmazott: Magyarországnak bámulatos titkai vannak, amelyeket meg szeretne osztani a világgal. Azt mondta, a kiállítás, illetve a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria és a budapesti Szépművészeti Múzeum kurátorai és szakértői közötti együttműködés a kultúrák közötti párbeszéd építését szolgálja.

Bár Hiller István kulturális miniszter már a kulturális évad elején beharangozta, hogy Washingtonba érkezik a rendkívüli szobrocska, a kiállítás nem szerepelt az Extremely Hungary programfüzetében, mert - mint az MTI a New York-i Magyar Kulturális Intézettől megtudta - a lovas szobor bemutatója kétséges volt. Nem lehetett tudni ugyanis, hogy mennyi ideig tart és milyen eredménnyel jár a szobor - egyébként rendkívül drága, teljes egészében a galéria által finanszírozott - technikai vizsgálata, amely még februárban kezdődött. A kiállítás megrendezésének ténye csak a vizsgálat lezárultával, júniusban dőlt el. Ha például az derült volna ki, hogy a szobor 19. század alkotás, akkor nyilván nem lett volna értelme bemutatni.

A budapesti bronzszobrot Washington után októbertől bemutatják az atlantai High Museumban, majd 2010 márciusától a Los Angeles-i Paul Getty Museumban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását