2024. május 6. - Ivett, Frida

A leggázabb városoknak a legjobb a városimázsuk?

A „fairtó” és a „feleségverő” városnak lett a legjobb a városimázsa Magyarországon egy most publikált, neves felmérés szerint. Hogy ezt miként hozták össze nem tudjuk, de illő módon bemutatjuk a két nagy győztest.
2009. július 9. csütörtök 12:49 - Pásztor Balázs
A felmérés

Mi a városimázs?
A városimázs az a kép, amely az emberek fejében él egy-egy településsel kapcsolatban. Az a város rendelkezik jól felépített imázzsal, amely kitartó munkával eléri, hogy mindenkinek ugyanaz a néhány dolog jusson eszébe róla. Legjobb, ha ez akár egy jól megfogalmazott mondatba sűríthető. Ennek jelentőségét egyre több városvezető ismeri fel, és tudatos stratégia mentén menedzseli a település nyilvánosságbeli megjelenését. (imagefactory.hu)
Az Image Factory és az Observer Budapest Médiafigyelő második alkalommal hirdetett nyertest városimázs-szempontból - ami elviekben a legjobban kommunikáló, a köz által legmegbecsültebb várost akarja jelenteni. A három kategóriában kihirdetett eredmény szerint a megyei jogú városok között Debrecen, a nagyvárosok között Esztergom, a kisvárosok körében Balatonfüred imázsa volt a legvonzóbb az elmúlt évben.

Az Image Factory egy komplex szolgáltatásokat kínáló kommunikációs ügynökség, amely főleg településmarketingben utazik, a Budapest Médiafigyelő Kft. pedig Magyarország legnagyobb médiafigyelője - tehát a szakmai hozzáértésben nem lehetnek kétségeink. A vizsgálatot a 2007. november 1. és 2008. október 31. között megjelent, az Observerhez befutó hírek, valamint az adott települések honlapjai alapján készítették, tehát a mintavétellel sem lehet akkora probléma. Így nem értjük, hogy miként jöhetett ki ez a végeredmény.

Mi a probléma?

A megyei jogú városok közkedveltségi és kommunikációs bestoff-ja elméletileg Debrecen. Az a Debrecen, ahol úgy irtják a fákat, mint Balatonon a szúnyogokat. Ezt ezek után olyan remek, helyi címlappal kommunikálja a város, amelyen az áll: „Barátaink a fák!”. A fakivágások nagy részéről pedig nem szólnak az érintetteknek, ha már a kommunikációnál tartunk. És ez nem most kezdődött.



Az a Debrecen, ahol a polgármester - Kósa Lajos - sokszor túl sok humor bon-bont eszik, és az ő, vagy kommunikációs beosztottjainak megszólalásain röhög a fél város (a másik fele nem mer, mert félti a fáit). Az a Debrecen, ahol a polgármesterék szinte saját maguknak akarták eladni repteret, de aztán belesültek. Az a Debrecen, ahol az említett vizsgált időszakban nem kis botrányok voltak: Latinovics erőmű, vizionált ultrazöld szélerőművek megépítésének elmaradása, Wass Albert szobor, viharos gárda-tüntetések, színházgaliba, villamos beruházással kapcsolatok éhségsztrájk - hogy csak a fontosabbakat emeljük ki.

Így érthetetlen, hogy miképp lépett Debrecen az első helyre. Azt hihetnénk, a többi megyei jogú város ennél sokkal rosszabb - de nem, koránt sincs róla ennyi negatív hír. A mellékelt indoklás szerint „Debrecen komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Magyarország második legnagyobb városaként tényleg a főváros versenytársaként, vagy akár ellenpólusaként jelenjen meg a nyilvánosságban”. Ha ez alatt a kutatás az egy főre jutó fák vagy botrányok számát érti, akkor teljességgel igaza van. Sőt, ez alapján megfogalmazható a definícióban említett, várost behatároló tételmondat: Debrecen, a kőváros.

A brutális város

A legcoolabb nagyváros címét Esztergom nyerte el - az a város, amelynek kommunikációja jelenleg attól zajos, hogy a polgármester, Meggyes Tamás tényleg agyonverte-e a feleségét, vagy az hibbant meg. Ebben az esetben nem kezdjük el felsorolni a városi botrányokat, vagy a polgármester sajtószabadság megvágásra tett kísérleteit - megteszik azt mások - inkább rögtön az indoklást idézzük.



„Esztergomról a hasonló méretű városokhoz képest jóval több hír jelent meg az országos médiában. A városban zajló intenzív és sokszínű kulturális életről, a gazdasági lehetőségekről és a vezetés több nagy horderejű döntéséről részletesen beszámoltak a különböző sajtóorgánumok.”

Példának tudnánk hozni a szeretgom.hu portált, amely kizárólag a várossal foglalkozik - annak minden szegletével - és nem tartozik túlságosan a megelégedettek közé. De létezik eme blog is, amely a polgármester szennyesét teregeti ki - amiből azért van rendesen. A helyezés kissé félrelőtt volta itt is látszik - így megadnánk az esztergomi tételmondat-végszót: Meggyes király domíniuma.

Végszó

Van azért a hármas eredményhirdetésnek egy kifogásolhatatlan nyertese is: a legkirályabb kisváros Balatonfüred lett, ami negatív hírektől nagyjából mentes, pozitívból viszont bőven akad. Tehát a felmérés biztos nem egy merő hülyeség - csak mintha nem vettek volna mindent figyelembe. Az első két helyezett azért is furcsa, mert a tavalyi győztes, Miskolc azért csúszott le a harmadik helyre, mert „idén a város negatív hírekből is annyit (sokat- a szerk.) generált, ami csökkentette a település vonzerejét.” Tehát, van ahol észrevették a rosszat is.



Lehet a szemüveggel van a hiba. Elvégre lehetne Gyurcsány Ferencet Magyarország legjobb miniszterelnökének nevezni, hisz ő jelentette be a legtöbb reformot, és az ő nevét kántálták a legtöbben a Parlament előtt is. Az már másik kérdés, hogy mi lett a reformok eredménye, és hogy milyen kontextusban hangzott el a kántálás. Talán nem ártana egy szemüveg-csere, vagy egyszerűen annak levétele...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tavaris
2009. július 9. 21:44
A kutatás 2008-as megjelenéseket vizsgálja, a cikkben pedig 2009-es eseményeket citál elő a felkészütlen, fröcsögő újságíró. Gratulálok ismét egy gyenge újságíró teljesítmény. Előbb olvass aztán írj.
taki78
2009. július 9. 15:20
Tisztelt Pásztor Balázs!
Ennél szarabb cikket életemben nem olvastam még!!!! Nincs miről írni? Inkább ne írjon semmit!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását