2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A kormány kiemelten foglalkozik a csángókkal

A magyar kormány nemzetpolitikájának továbbra is kiemelten fontos témája a csángók ügye, a velük való kapcsolattartás és együttműködés - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.
2009. július 13. hétfő 17:44 - HírExtra
A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint a szakállamtitkár gratulált Solomon Adriánnak újraválasztása alkalmából, s újra hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájának továbbra is kiemelten fontos témája a csángók ügye, a velük való kapcsolattartás, együttműködés.

A magyar költségvetésben évek óta nevesítve van a csángómagyar közösség támogatása: az első időszakban a nagy volumenű beruházások támogatásán volt a hangsúly, a csángók számára elkülönített keret összege és felhasználása is ennek megfelelően alakult. Így épülhetett fel a gyímesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium, vagy a pusztinai közösségi ház is. Az intézmények felépülését követően azok működtetése, illetve az oktatási programok költségvetési fedezetének biztosítása az elsődleges cél - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Kitérnek arra is, hogy 2007-től a csángó oktatási program is bekerült a hosszú távon támogatott "Nemzeti Jelentőségű Intézmények és Programok" közé. Ettől az időponttól ennek megfelelően átstrukturálódott a csángó intézmények és programok támogatása is: a csángók számára elkülönített keret az oktatás mellett kulturális és tudományos tevékenységek anyagi hátterét is biztosítja, továbbá ebből a keretből részesültek a csángók programjait segítő magyarországi szervezetek is. Az elkülönített keretet további támogatások (koordinációs keret, oktatás-nevelési támogatás) egészítik ki a Miniszterelnökség fejezetből. Az összes támogatás meghaladja az évi 100 millió forintos összeget - olvasható a tájékoztatásban.

A közlemény szerint Solomon Adrián a találkozón kiemelte a magyar kormánytól kapott támogatások fontosságát.

A külhoni magyar közösségek vonatkozásában minden fejlesztés alapja az oktatás, amely az identitás őrzésének alapja is egyben. Ezért jelent nagy segítséget az oktatási programok, valamint a közösségépítéshez elengedhetetlen kulturális programok támogatása.

Csángóföldön az identitás megőrzésének alapeszköze a Moldvai Magyar Csángószövetség és a Szeret-Klézse Alapítvány által kiváló eredménnyel útnak indított és menedzselt anyanyelvi oktatás - Solomon Adrián pedig erre való tekintettel is a támogatások szinten tartásának fontosságát hangsúlyozta.

A csaknem 250 ezres moldvai csángómagyarságnak csak töredéke, mintegy 60 ezer ember beszéli a magyar nyelvet. Az MCSZMSZ honlapja szerint jelenleg 21 településen oktatják a magyar nyelvet. További 25-30 településen kell ugyanakkor megszervezni az oktatást, s további 7.500 csángó gyeremek számára kell hozzáférhetővé tenni a magyar nyelv tanulásának, a magyar betűvetés elsajátításának lehetőségét - olvasható a szervezet honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Seres
2009. július 13. 19:31
Én azt hallottam erről a Solomonról, hogy nagyon ügyes csángó. Bukaresti barátaim hiányolják, hogy arra fele nem jár, nem erősíti meg a csángókban azt, hogy jó úton jár. Budapestről könnyebb lehet pénzhez jutni. Budapesten kényelmesen fogadják, miközben Bukarestben is előkészítenék a találkozásait. Vajon tárgyalóképes? Vagy csak bólogatni tud minden magas rangú kormánytisztnek. És költi a csángóknak járó pénzeket ilyen-olyan utakra. Még nem is akkora diplomata, de már jár neki autó, meg telefon és még a családját is alkalmazza az alapítványánál. Remélem, ezért a csángók is kapnak belőle. Tavaly keresztapa voltam, de idén nem merek a megjelent hírek alapján.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását