2024. május 19. - Ivó, Milán

Orbán Viktor üzenete

Orbán Viktor hétvégi beszédéről, a Fidesz-Jobbik viszonyról és a legnagyobb ellenzéki párt kommunikációjáról beszélgettünk Szomszéd Orsolya politikai elemzővel, a Nézőpont Intézet munkatársával.
2009. július 14. kedd 08:09 - Kesjár Norbert
A hétvége két jelentősebb politikai eseménye – a Jobbik szombati tüntetése és az SZDSZ vasárnapi elnökválasztása – mellett talán kicsit kevesebb szó esett a médiában a Fidesz választmányi tisztújító üléséről. Pedig az ott elhangzó Orbán Viktor pártelnök beszédének minden valószínűség szerint jelentős hatása lesz a közelgő választási kampányra.

Válasszatok!

A Jobbik sem akarja Viktorékat?
Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktor szavaira reagálva kijelentette: „megnyugtató Orbán Viktor kijelentése, ugyanis, ha megnyerjük a választásokat, sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem kötünk koalíciót”.
Forrás: MTI.
A szombaton, a budapesti Polgárok Házában tartott eseményen Orbán Viktor már a beszéde elején hangsúlyozta hallgatóságának: a Fidesznek már most fel kell készülnie a választásokra. A pártelnök szerint akár előrehozott választásokra is sor kerülhet még, ezért a Fideszben haladéktalanul el kell kezdeni a listaállítási folyamatot és meg kell hozni több fontos politikai döntést is.

Orbán szerint a Fidesznek kormányzásra kell készülni, mert „Magyarországon ma egyetlen kormányképes erő létezik, egyetlen erőben bíznak az emberek, ez az erő Magyarország számára a Fidesz”. A pártelnök szerint mára meghaladottá vált az elmúlt tíz év nagy részére jellemző kétpártrendszer, s a június 7-ei európai parlamenti választással kialakult egy centrális politikai rendszer, ahol a Fidesz az egyetlen kormányképes hatalmi tényező.

"Az tisztán látszik, hogy az EP-választások nyomán a 2002-ben és 2006-ban rögzült pártpreferenciák módosulni látszanak. Az eddig stabilizálódott pártrendszer tehát változhat – ennyiben igaza van Orbán Viktornak. Egy koncentrált kétpárti berendezkedés volt eddig, és ez valóban átalakulhat akkor, ha a blokkok közötti szavazói vándorlás elindul. Azonban annyiban nincs igaza az ellenzéki pártelnöknek, hogy szó nincs arról, hogy végleges következtetéseket tudunk levonni az EP-választási eredményekből. A végső következtetést csak egy parlamenti választás után lehet majd megfogalmazni" – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya politikai elemző.

Egy esetleges Fidesz-kormányról szólva Orbán kijelentette: „ha lesz olyan kormány, amit én vezetek, feketén-fehéren ki kell jelenteni, hogy abban sem MSZP-s, sem jobbikos nem lesz”.

Szomszéd Orsolya szerint ez a kijelentés azoknak a jobbikos szavazóknak szólhatott, akik korábban a Fideszt támogatták, de az EP-választáson elpártoltak attól. „Nekik üzente Orbán Viktor azt, hogy a Fidesz az egyetlen kormányzóképes erő, merthogy nem kötnek koalíciót a Jobbikkal és így nem érdemes szavazni a Jobbikra.

Ez a következők miatt nagyon fontos üzenet. Azok a jobboldali szavazók, akik korábban a Fideszt, most a Jobbikot támogatják, gondolkozhatnak úgy – ha koalíciót szeretnének – a következő választáson, hogy a listás szavazatukat a Jobbikra, míg az egyéni képviselőre leadott szavazatukat a Fidesz jelöltjére adják, így segítve mindkét pártot. Ennek a tudatos szavazatmegosztásnak az lenne az értelme, hogy a Fideszt koalícióra „kényszerítsék” a Jobbikkal. (Hasonlóan gondolkozott sok szocialista szimpatizáns 2006-ban, amikor egyik szavazatát az SZDSZ-re adta.)

Ettől a magatartástól tarthat a Fidesz, s ezért küldte ezeknek a szavazóknak Orbán Viktor ezt az üzenetet. Orbán szerint tehát választani kell: vagy a Fidesz vagy a Jobbik, nincs is-is."

A politikai elemző szerint nagyon fontos jelzés, hogy a fideszes politikusok közül Orbán Viktor tette ezt a nyilatkozatot, hiszen az ő személye vonzó lehet ezeknek a szavazóknak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gildia
2009. július 16. 16:30
igen mindenki szerint a Jobbik mert azuj és még nem volt, dr.Morvai tanult ember és sszerintem kiviszik az orszégot a szarból, Orbán most irta,hogy pénzt venne fel megint,hogy jobb legyen mármint gondolom neki.....
gildia
2009. július 16. 16:27
Urfi igazadvan de azMszp is hazaáruló és hazudik
gildia
2009. július 16. 16:27
már mindenkinek elege van az igléretekből, hazugságokbül nem történik semmi esélyt kell adni,hogy uj kormány teljesen ujkormány legyen.
gildia
2009. július 16. 16:26
Most akkor Orbán megint lopna jön a 6.gyerek.
Hajrá Jobbik szebb Jövöt Adjon az Isten
pandur58
2009. július 15. 22:34
Hogy valaki ekkora önbizalommal birjon,mint a vigyori viktor,hát nem semmi.Csak a szégyent hozza
ránk, bárhol megjelenik.Kész röhely a sok idióta mese idézeteivel mikor szónokól,melette pedig vigyorog mint akit .......visznek.Egyszer már ült a bársony székben,és akkor sem sokat csinált,úgy ahogy most sem fog.Nem várok semmi jót tőlle és a nevetséges slepjétől sem.Ez az igazság.
ÚRFI
2009. július 15. 21:23
Én nem szavaok erre a gögös gunár viktora,vegyétek már észre őssze vissza igér mindent,utána meg semmit nem teljesit,még modora sem jó.
ÚRFI
2009. július 15. 21:19
A HATALOMÉRT MINDENRE KÉPES A VIKI GYEREK,HA Ő KORMÁNYOZ,AKKOR LESZ ÁM NYOMOR,
ÚRFI
2009. július 15. 21:15
itt a parlamentben nincs olyan párt aki alkalmas a vezetésre,még a viktór sem.
ÚRFI
2009. július 15. 21:13
viktor sem külőnb,honnan a nagy vagyona,én nem esek hasra neki,ha oda kerül saját hasznát lesi
Csi
2009. július 15. 20:41
Nekem mindig azt mondták az mszp-vel szimpatizáló ismerőseim,hogy ha az mszp megkapná egymás után legalább kétszer a bizalmat(kormányzás),akkor végig tudná vinni a programját,és minden szép és jó lenne!
"Hát az lett"!!!
Egyébként bárkire is szavazol(ezeken kívül)az csak jobb lehet!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását