2024. április 28. - Valéria

Állandóan fáradt? Talán mirigyláz...

A mononukleózissal (mirigylázzal) megfertőződött tizenéveseknél krónikus fáradtság-szindróma alakulhat ki - közölték amerikai orvosok a Pediatrics című szakfolyóirat júliusi számában megjelent tanulmányukban.
2009. július 17. péntek 07:03 - HírExtra
A mirigyláznak, csókláznak is nevezett mononukleózis fiatalok és serdülők körében gyakoribb, nyállal is terjedő vírusos megbetegedés, melyet a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus okoz. Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a mononukleózisban szenvedő felnőttek mintegy tíz százalékánál krónikus fájdalomszindróma fejlődik ki, ám arról eddig kevesebbet tudtak, mi történik a megfertőződött tizenévesekkel - írja Ben Z. Katz, a chicagói Feinberg Orvosi Egyetem kutatója.

A kutatócsoport 301 mononukleózissal fertőzött kamaszt követett nyomon: hat hónappal a diagnózis után negyedük még nem épült fel teljesen, 13 százalékuknál pedig krónikus fáradtságszindróma alakult ki.

További hat hónap elteltével a tizenévesek hét százalékánál, a kétéves kontrollon pedig négy százalékánál fennállt még a probléma. Az, hogy a diagnózissal egyidőben kaptak-e szteroidot a mononukleózis elleni kezelés részeként, nem befolyásolta a krónikus fáradtság-szindróma kialakulásának mértékét.

"Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a különbséget a teljesen felépült kamaszok és a többiek között" - mondta Katz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását