2024. április 26. - Ervin

Japán harcművészet Keszthelyen

A japán harcművészet 800 éves történetét mutatja be csaknem félszáz harcművészeti eszköz segítségével a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum pénteken nyílt kiállítása.
2009. július 17. péntek 22:05 - HírExtra
A Japán Nemzeti Múzeum gyűjteményéből származó harcművészeti eszközökön keresztül a japán díszítőművészetről is képet kaphat a látogató, a kardok között például fekete tokkal, aranyszínű császárfaleveles motívumokkal, gyöngyház berakással díszítettek is találhatók.

A harci eszközök, amelyekkel annak idején a szamurájok vívták meg védő- és támadó háborúikat, az évszázadok során múzeumi tárgyakká szelídültek - fogalmazott Czoma László múzeumigazgató.

Hozzátette: a kastélymúzeum mindig nyitott volt a japán kultúra befogadására. A távol-keleti népek, kultúrák iránt mindig is nagy volt az érdeklődés, sok látogatója volt az iszlám kultúrát és a japán legyezőket bemutató kiállításnak is.

A nagyközönség egyébként a kastélymúzeum állandó kiállításán is találkozhat a keleti kultúrával, japán szobabelsőkkel. Egykor ugyanis a keszthelyi kastélyban külön japán termek voltak, amelyeket aztán 1945 után megszüntettek.

A Budó szelleme - a szamurájok öröksége, a japán harcművészet története című vándorkiállítás Párizsból érkezett Keszthelyre, ahol augusztus közepéig látható - fűzte hozzá az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását