2024. május 10. - Ármin, Pálma

Újabb szállodarobbantások - és ami mögötte van

Péntek reggel két ötcsillagos indonéziai szállodában robbant pokolgép kilenc életet és több mint ötven sebesültet követelve. Az eset mögött nagy valószínűséggel a Dzsamáa Iszlamíja nevű terrorszervezet áll - amely majdnem akkora, mint az Al-Kaida.
2009. július 18. szombat 08:59 - Pásztor Balázs
A tragikus robbantás

Életkép a helyszínről
A brit hírügynökség a merénylet számos szemtanúját is megszólaltatta. Egy angol üzletember beszámolója szerint szürreális élmény volt a robbantás után lemenni szobájából a Ritz halljába, majd átvágni a termen, miközben a hotel kávézója romokban hevert. A robbanás megrongálta a Ritz-Carlton szálloda homlokzatát, az alsó szinteken kitörtek az ablakok, üvegszilánkok hevernek szanaszét az utcán. (Index)
Budapesti idő szerint hajnali háromkor, helyi idő szerint reggel nyolc környékén a jakartai Marriott szállodában robbant bomba, majd öt percre rá a közeli Ritz-Carlton hotel egy része repült a levegőbe. Az akcióban kilenc ember életét vesztette, és több mint ötven megsérült - magyar állampolgár nincs köztük - az anyagi kár tetemes. A veszteség még ennél is nagyobb lehetett volna, hisz a rendőrség talált egy fel nem robbant bombát is - a szemtanúk szerint az elkövetők öngyilkos merénylők voltak. AZ EU, Amerika és Ausztrália azonnal elítélte a terrorakciót, sok ország pedig állampolgárait figyelmezteti arra, hogy Indonézia nem biztonságos hely.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök szerint az akció megingatta az ország biztonsági helyzetét. A manapság külföldiek körében is egyre közkedveltebb, a demokrácia és terrorellenesség térségi éllovasának számító Indonézia számára ez valóban igaz, több év kell majd hozzá, hogy a nemzetközi bizalom helyreálljon - akárcsak Indiában. Valószínűleg ez volt a célja a Dzsamáa Iszlamíja nevű mozgalomnak is, akik a rendőrség szerint a merényletért felelősek. A vád nem alaptalan.

Oszama nyomdokában

A Dzsamáa Iszlamíja (Jemaah Islamiyah - Iszlám Gyülekezet) 1993-ban alakult Indonéziában, a Darul Islamból (DI, Iszlám Háza). Vezetője és alapítója az 1999-ben elhunyt Abdullah Sungkar és az indonéziai iszlám szervezeteket egybegyűjtő MMI vezér, muszlim pap és tanár, Abu Bakar Bashir. Jelenleg Bashir a szervezet lelke, spirituális vezetője, a katonai szárnyat pedig Riduan Isamuddin vezette egészen addig, amíg a guantanamói fogolytáborba nem került (mostani „helyettese” ismeretlen).

A szervezet végcélja, hogy Dél-Ázsiában egy több jelenlegi államból álló iszlám országot hozzon létre, amelyet a sária törvényei uralnak. De alapjában véve mindenkit ellenségének tekint, aki Amerika, Izrael mellett vagy az iszlám ellen van, illetve aki nem tartja be Allah törvényeit.

Az indonéz rendőrség állítása azért nem alaptalan, mert ők követték azt a 2003-as merényletet is amelynek szintén a Marriot volt a célpontja: ekkor 12-en haltak meg, és a sérültek száma száz felett volt - de nem ezzel az akcióval kerültek fel az USA feketelistájára. 2002 október 12-én Bali egyik nightklubjában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, a pánikolva kimenekülő tömeget pedig odakinn egy másik merénylő várta, aki egy kocsiba rejtett, nagyobb pokolgépet hozott működésbe. 202 ember maradt holtan a téren, a sebesültek száma pedig ennél is több volt.

Szintén ők robbantották fel kis híján 2000-ben a Fülöp-szigetek indonéziai nagykövetét 20 másik emberrel együtt - két testőrt kivégezve - és öltek meg hasonló módon 15 embert pár hónapra rá a jakartai tőzsdén. Szintén ők robbantották ki a keresztény híveket a templomokból szerte Indonéziában, 2000 karácsonyán - 15 embert ismertetve meg Jézuska helyett a kaszással.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását