2024. április 27. - Zita

A mellrák kockázata nőhet

Egy amerikai tanulmány eredményei azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik gyerekkorukban sugárterápián estek át, hosszú távon nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, függetlenül attól, hány évesen alkalmazták náluk a kezelést.
2009. július 21. kedd 14:05 - HírExtra
A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában közölték 120 nőt érintő tanulmányukat a marylandi Bethesdában működő Nemzeti Rákintézet munkatársai. A vizsgálatban részt vevők mindegyike 21 éves kora előtt, 1970 és 1986 között sugárkezelést kapott rákbetegsége miatt, és túlélése legalább öt év volt.

A sugárterápia gyakori és nagyon hatékony kezelés egyes ráktípusoknál, például a Hodgkin limfómánál, amely a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. Minden tanulmányozott esetet a kutatók négy további nő esetével vetettek össze, akiknél ugyanabban az életkorban jelentkezett a mellrák.

Kiderült, hogy az elsődleges rák ellen alkalmazott kemoterápia nem növelte egy második daganat kockázatát. Ugyanakkor minél több sugárzást kapott egy nő gyerekként, annál nagyobb volt a kockázata egy későbbi, újabb tumorra - állapította meg Peter D. Inskip kutatócsoportjával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását