2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai jobban csinálja

A Bajnai-kormány eddigi munkája eredményesebb volt, mint a Gyurcsány-kabineté - nyilatkozták politikai szakértők..
2009. július 24. péntek 14:36 - HírExtra
A Gyurcsány-kormánnyal szemben az volt a legfőbb vád, hogy cselekvőképtelen, a Bajnai-kabinetről azonban ilyen kép nem alakult ki, rövid idő alatt sok döntést hozott, amelyeket "könnyen vitt" át a parlamenten - mondta Juhász Attila.

Sikeres volt a rövid távú pénzügyi válságkezelés. Politikailag ezekhez a döntésekhez a várakozásokon felül tudta biztosítani a parlamenti többséget a kormányzat. Ez annak is köszönhető, hogy az Országgyűlésben senkinek, még az ellenzéknek sem volt érdeke megakadályozni a válságkezelő lépéseket - fűzte hozzá.

A rövid távú válságkezelést úgy tudta megcsinálni a kormány, hogy közép és hosszú távon nem rontotta a magyar gazdaság pozícióit, ellentétben például a 2006-os Gyurcsány-csomaggal. Ugyanakkor az erősen kérdéses, hogy az MSZP politikailag profitálhat-e egyáltalán a kormány működéséből - emelte ki Juhász Attila.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint a Bajnai-kormány helyzete azért különleges, mert nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi számít sikernek és kudarcnak az esetében.

"Valószínűleg a Gyurcsány-kormánynál minden tekintetben jobban teljesít Bajnai Gordon kormánya, azonban ezzel még önmagában nem találta meg a közös hangot a társadalommal, a népszerűségét nem tudta növelni, sőt elutasítottságát sem tudta jelentősen csökkenteni" - hangsúlyozta az elemző.

Társadalmi támogatottságban például nem sikerült meghaladnia a Gyurcsány-kormány támogatottságát ennek a kabinetnek. Gyurcsány Ferenc kormányához képest azonban egy sokkal aktívabb és eredményesebb törvényalkotói munkát végzett eddig. Kommunikációjában is nyíltabb és aktívabb válságkezelés végez az elődjéhez képest - tette hozzá.

A kormány az áprilisi programjában 135 konkrét ígéretet fogalmazott meg. A Nézőpont Intézet elemzése szerint ebből eddig 39 százalék valósult meg - mutatott rá.

A kabinet az elmúlt száz napban az egyensúlyteremtés területén volt a legeredményesebb, ez főképp a megszorító intézkedéseket jelentette. Ide sorolható a személyi jövedelemadó kedvezményeinek visszavonása, vagy a tizenharmadik havi nyugdíj elvétele. Ezen a területen a tervezett intézkedések több mint hetven százalékát megtették - mondta Böszörményi-Nagy Gergely.

A gazdaságélénkítés terén volt a legsikertelenebb a kabinet, itt ígéreteinek kevesebb mint negyedét teljesítette - fűzte hozzá a szakember.

Juhász Attila szerint a kormány két leginkább vitatott döntése a vagyonadó bevezetése és a gyed lerövidítése. Ez lehetőséget ad majd a következő kormánynak, hogy ezeknek a döntéseknek a visszavonásával a költségvetést jelentősen meg nem terhelő, de szimbolikusan fontos döntésekkel mutathatja fel, hogy ő más gazdaságpolitikát képvisel, miközben az érdemi döntéseket nem fogja a Fidesz-kormány sem megváltoztatni - tette hozzá.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint a Bajnai Gordon kormányának valószínűleg az első száz napja volt a legaktívabb. A törvényalkotási tervek szerint ősszel az Országgyűlés elé mindössze kilenc válságkezeléssel foglalkozó jogszabálytervezetet terjesztenek majd be. A következő időszakban tehát kevésbé aktív kormányzás várható, de nem szabad megfeledkezni a költségvetési vitáról, amely kiemelten fontos kérdés - mondta a szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását