2024. április 28. - Valéria

Nyálból a koraszülés kockázatát?

Egyszerű nyálteszttel ki lehetne deríteni, hogy a várandós nők közül valószínűleg kik fognak idejekorán életet adni csecsemőjüknek.
2009. július 27. hétfő 10:15 - HírExtra
Brit kutatók felfedezték, hogy a nagyon korán, a terhesség harmincnegyedik hetét megelőzően szülő nők nyálában abnormálisan alacsony a progeszteron nevű hormon szintje - írja a BBC hírportál (www.bbc.co.uk).

A University College London és a King's College London munkatársai szerint a nyál progeszteronszintjének nyomon követésével időben rá lehet jönni a kockázat fennállására, emellett a módszer olcsó és kényelmes is. Kilencvenkét, veszélyeztetett terhes nőt vizsgálva megállapították, hogy a harmincnegyedik hét előtt szülők nyálában sokkal kevesebb a progeszteron, mint azokéban, akik a harminchetedik hetet követően hozták világra csecsemőjüket. A különbség a huszonnegyedik héttől volt mérhető.

Az még nem világos, hogyan befolyásolja a hormon a szülés idejét, de az ismert, hogy a progeszteronnak gyulladáscsökkentő hatása van, így alacsony szintje hozzájárulhat a baktériumfertőzések kialakulásához, amelyek viszont koraszülést okozhatnak.

A kutatásról beszámoló Lucilla Poston professzor elmondása szerint a következő lépés egy sokkal nagyobb léptékű kutatás indítása lesz, hogy megerősítsék a most kapott előzetes eredményeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását