2024. június 1. - Tünde

A magtárakban megy tönkre a gabona,mert nincs rá kereslet?

Az Agrárkamara adatai szerint tonnánként harmincezer forint körül alakul az étkezési búza ára a szabadpiacon, egyelőre lanyha a kereslet a gabona iránt, a kivárás jellemző a piacon - közölte a Magyar Agrárkamara vasárnap az MTI-vel.
2009. augusztus 9. vasárnap 18:00 - HírExtra
Az őszi árpa ára a legalacsonyabb, az általában 25 ezer forint/tonna alatti. A szomszédos országokból is még minimális a kereslet a kalászosokra, kevés az üzletkötés - olvasható a kamara közleményében. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint az idén 5,95 millió tonna kalászos gabonát takarítottak be, mintegy 20-25 százalékkal kevesebbet a tavalyinál, de többet a várt 5,5 milliónál.

Őszi búzából 1,138 millió hektárról 4,35 millió tonnát takarítottak be, 3,82 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett, őszi árpából a 196 ezer hektárról 705 ezer tonnát 3,6 tonnás termésátlaggal.

Rozsból 41 ezer hektáron 76 ezer tonna, tritikáléból 128 ezer hektáron 379 ezer tonna termett. Tavaszi árpából 126 ezer hektár, 321 ezer tonna a hozam. Zabból 55 ezer hektárról összesen 119 ezer tonna kerül a magtárakba.

Repcéből 262 ezer hektárról 561 ezer tonna került a tárolókba. Magborsóból összesen csak 28 ezer tonnát takarítottak be a 17,7 ezer hektár területről - derül ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adataiból.

A betakarított őszi árpa minősége közepes. Az eddig betakarított búza minősége pedig területenként változó. A minőség azonban általában közepesnek mondható. A malmi minőségű búzák aránya 65 százalék körül várható, a többi takarmány minőségű, elsősorban az alacsony esésszám miatt - a kamara értékelése szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását