2024. április 29. - Péter

Gabonatermés: negyedével kevesebb, mint tavaly

Magyarországon az idén 6,49 millió tonna kalászos gabonát takarítottak be, mintegy 20-25 százalékkal kevesebbet a tavalyinál.
2009. augusztus 6. csütörtök 14:21 - HírExtra
Hozzátette: az aratás befejeződött, a gazdálkodók az előre jelzettnél valamivel több kalászos gabonát takarítottak be. A betakarítás kezdetén 5-6 millió tonna kalászos gabonát vártak. Aratás már csak néhány ezer hektáron folyik, így a jelenlegi adatok gyakorlatilag véglegesnek tekinthetők - mondta a szakember.

Őszi búzából 1,138 millió hektárról 4,31 millió tonnát takarítottak be, a hektáronkénti termésátlag elérte a 3,82 tonnát. Az őszi árpa termésátlaga 3,6 tonna, 200 ezer hektárról 705 ezer tonnát arattak le. A rozs termőterülete 45 ezer hektár, a termésátlag hektáronként 1,8 tonna, az össz-termés 74 ezer tonna. Triticaléból mintegy 130 ezer hektáron 2,9 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett 373 ezer tonna hozamot értek el az országban.

A tavaszi árpa vetésterülete 125.800 hektár volt, amelyen összességében 329 tonna mag termett. Ez 2,6 tonnás hektáronként hozamot jelent. Zabból 55 ezer hektárról kellett betakarítani a termést, itt a gazdálkodók a termőterület 92 százalékával végeztek, összesen 110 ezer tonna került ebből a terményből magtárakba. A termésátlag hektáronként 2,2 tonna körül mozgott. A repcét 262 ezer hektárról vágták le, 2,1 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett 561 ezer tonna került a tárolókba.

A szakember szerint az idei aratásra leginkább az volt a jellemző, hogy területenként igen eltérő mennyiségeket arathattak le a gazdálkodók. Emellett az utóbbi napok viharai még a le nem vágott táblákon igen nagy kárt okoztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását