2024. május 2. - Zsigmond

Nyílt levelet írtak a roma civilek

A köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek írt nyílt levelet több roma civil szervezet a korábban történt tragikus események kapcsán.
2009. augusztus 11. kedd 16:38 - HírExtra
Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
Tisztelt Miniszterelnök Úr!


Az eltelt időszak a magyarországi cigány lakosok számára egy gyászos korszak. A tettlegességig fajuló gyűlölet mellett egyre nagyobb teret kap a nyílt cigánygyűlölet, a nyilvánosság előtt szabadon zajló cigányok elleni uszítás, a társadalom érzelmeinek felkorbácsolása a cigány lakosok ellen. Mindezt mi, a cigány közösség iránt felelősséget érző vezetők nem hagyhatjuk szó nélkül.

Közösen kell gondolkodnunk, cselekednünk a kialakult helyzet kezelése, lecsendesítése, helyes mederbe terelése érdekében.

A Magyarországon élő cigány lakosság nap, mint nap az élet minden területén szembesül a negatív megkülönböztetéssel. Különösen igaz ez az igazságszolgáltatás területén. Úgy érezzük, szükségünk van egy olyan védőhálóra amely biztosítja, hogy a büntetési eljárásokban azonos módon ítélkezzenek cigány és nem cigány bűnelkövetők esetében.

Kérjük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium mellett felálló Igazságügyi Tanács létrehozását, amely - a döntéshozók jogosítványait nem sértve - véleményezné a hozzá forduló cigány származású személyek esetében a döntéshozatal során tapasztalt hátrányos megkülönböztetést. Sajnos a cigány származású elítéltek száma jelentősen emelkedett – ezzel párhuzamosan a büntetett előéletből fakadó hátrányok is. Sok esetben ez is gátat szab az egyéni sorsok alakulásának.

Szeretnénk statisztikai adatokat látni a cigány önkormányzatok által delegált népi ülnökök bírósági tárgyalásokon való részvételével kapcsolatosan. A hozzánk érkező információk alapján a bírók nem hívják be a cigány kisebbségi önkormányzatok által delegált népi ülnököket, akik az eljárás során kontrollt gyakorolhatnának.

A Magyarországon élő cigány lakosság esélyegyenlőségének megteremtéséhez, a működő negatív sztereotípiák csökkentése ill. a pozitív kép kialakítása területén óriási szerepe van a médiának: újságnak, rádiónak televíziónak.

Sajnos a magyarországi médiumok kevés teret biztosítanak a legnagyobb hazai kisebbséggel szemben kialakult negatív kép megváltoztatásához. A napjainkban kialakult ellenséges helyzetet meg kell változtatni, elő kell segíteni a társadalmi béke helyreállítását. Ehhez eszközt biztosíthat a média, ahol pozitív példák bemutatásával, nyilvános társadalmi párbeszédekkel, vitákkal csökkenthető lenne a társadalom tagjainak magas százalékában tapasztalható előítélete.

Szükség lenne a közszolgálati rádiónál, televíziónál olyan műsorra, amely a fenti célok megvalósítását segítené. Olyan műsorra lenne igénye a magyarországi cigányságnak, ahol a többség és kisebbség közösen megvitathatná a társadalmat feszítő etnikai tartalmú kérdéseket. Fontos a cigányságról alkotott kép pozitívvá formálása, fontos ebben a cigány értelmiség szerepe.

Az utóbbi években jelentős számú roma értelmiség került a munkaerő piacra, de sajnos nem látjuk őket a közszférában. Nincsenek ott a köztisztviselők, közalkalmazottak között. Pedig jelenlétük ebben a társadalmi közegben fontos, meghatározó lenne. Egyrészt a többségi társadalom felé bizonyíthatnának, megállják a helyüket. Másrészt a cigány lakosság előtt, a felnövő nemzedék számára példa lehet, ösztönzően hathat a jövőkép kialakításában. Olyan segítségre – törvényi háttér megteremtésére - van szükségünk, amely ösztönzi a foglalkozatókat a közszférában cigány származású értelmiségiek alkalmazására.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztelettel kérjük Önöket arra, hogy nyílt levelünkben megfogalmazott, a társadalom egészét érintő problémáinkra a hivatalos megoldásban segítsenek bennünket. Mi – mint közéleti szereplők, cigány kisebbségi politikusok érezzük súlyát a problémának, a magunk eszközeivel mindent meg kívánunk tenni a társadalmi béke helyreállításáért. Ehhez kérjük az Önök támogatását, segítségét, közreműködését.

Pápa, 2009. augusztus 10.


Tisztelettel:

Kozák János
MCFÉSZ elnök

Abházi József
Roma Civil Szervezetek
Választási Szövetsége elnök

Szénási Sándor
100 Roma Virtuóz Országos
Kulturális Egyesület elnök

Dr. Náday Gyula
Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége elnök
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 12. 18:38
Kedves Galamb Tamás!
Ilyen, indulatos - és jogsértő - megnyilvánulásokkal esély sincs a megbomlott alkotmányos és törvényes rend helyreállítására. Így csak mélyíteni lehet a már amúgy is életveszélyes konfliktust. Azon hosszasan el lehet vitatkozni, hogy ki, kik a fő felelősök, miért az a helyzet, ami, de ahhoz, hogy a társadalmat szétfeszíteni készülő problémák megoldódjanak, a hátrányos rétegekben élők VALÓDI jog- és esélyegyenlőségen alapuló, hosszadalmas és összetett munkába kellene (kellet volna régesrég) fognunk! Mindenkinek! Q nehéz lesz, de nincs más választásunk, hacsak nem akarjuk legyilkolni egymást. És azt talán mégse akarjuk, ugye? Én semmi esetre sem szállok be egy olyan, előítéletes gyűlölködésbe, amely nyilvánvalóan ide vezet. Szeretnéd, hogy a gyerekeid kiszámítható, normális körülmények között éljenek? Ha igen, akkor kérlek, higgadj le és gondolkodj!
galamb tamás
2009. augusztus 12. 12:44
Na ez már a pofátlanság teteje!Magatokon változtassatok cigányok! De mehetnétek Strasburg -ba is.Mennyi kiváltság kell még ezeknek a parazitáknak? Előszür tanusítsatok megbánást a sok megült,megerőszakolt, kirabolt,meglopott Magyar embernek! Akiknek a zsírján ,husán,vérén felneveltétek a lárváitokat!Tele van a Magyaremberek zsákja veletek, és már mi is éhezünk, de a gyerekekét nem húzzátok ki a szájakból. A zsidó kormány segítségével!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását