2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szili a romákat képviseltetné a parlamentben

A parlament őszi ülésszakán szeretnék elfogadtatni azt az országgyűlési határozatot, amely előírná a kormány számára, hogy mikorra terjessze elő a kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozó törvényt - mondta Szili Katalin házelnök.
2009. augusztus 24. hétfő 17:26 - HírExtra
Emellett a parlament elé szeretnék terjeszteni a fórum szervezetéről és ügyrendjéről szóló országgyűlési határozatot is - közölte sajtótájékoztatón az Országgyűlés elnöke.

Elmondta, az ülésen a kisebbségi joganyagot érintő kérdéseket is áttekintettek, egyebek mellett szó volt arról, a kisebbségi választásra vonatkozó törvényt úgy módosítanák, hogy a helyi önkormányzatok létrejötte után ne kelljen fél évet várni a megyei és az országos szintű önkormányzatok megalakulására.

Szili Katalin közölte, az előző ülésen a kisebbségek által megfogalmazottak bekerülnek az ősszel a parlament elé kerülő 2011-es népszámlálási törvénybe. A június 6-i ülésen elfogadott állásfoglalás azt tartalmazza: a 2011-ben esedékes országos népszámláláson a "kisebbségi jogok érvényesüljenek", hogy az adatokat össze lehessen vetni a 2001-es népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó adataival.

Elmondta azt is, hogy az ülésen téma volt az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alapban létrehoznának egy kisebbségi kollégiumot.

A költségvetés kisebbségeket érintő részével kapcsolatban Szili Katalin azt mondta, hogy a pénzügyminisztériumi tájékoztatás szerint várhatóan nem csökken a támogatási összeg.

A fórum május 13-án alakult meg, ebben az évben még egyszer, november 13-án ülésezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

protecti
2009. augusztus 26. 09:23
Még valamit. Egy parlamenti politikusnak talán ismerni illenék az alkotmányt és az o.k. választási rendet. Én úgy tudtam, hogy a parlamenti képviselőket sehol a világon sem faji alapon, hanem területi (vagy párt szavazati)elven választják. Mi pápábbak leszünk a pápánál mert egy pártnak könnyen kilopható pénzre van szüksége? Ha Szili Katalinnak vagy pártjának ilyen demokratikus gondolatai vannak akkor talán képviselhették volna a magyar nemzetiségeink érdeit is a környező trianoni országrészekben is. Vajon miért lapítottak az elődeikkel együtt az elmúl 50 évben??? Most kell előhúzni egy új nyulat a bűvész kalapból??? Szeretném azt is megkérdezni, hogy a négy támadóból a híradások alapján minimum ketten, a testvérek zsidók voltak. Az ő jogaikkal mi lesz ?? Most őket nem kellene képviselni a parlamentben? Vagy mert támadók voltak vélhetőleg valamilyen retorzióban kellene részesíteni a kisebbségüket?? Ők is magyarok, a cigányok is magyarok tehát a magyar törvényeket kellen csak alkalmazni. Azt is megkérdezném, hogy vajon azok a bűnesetek esetében amik során az utóbbi időben idős embereket kínoztak halálra cigány elkövetők (az egyik nyolcvan év körüli, élő néni szemeit kivájták, megerőszakolták, szétkaszabolták stb a kínvallatása során)vajon miért nem volt 100milliós nyomravezetői díj ??És ezek az esetek sorozatosak voltak és még vannak is. Miért lett sajtó csend erről a témáról?? Vagy itt véletlenül nem faji alapon történt az áldozatok kiválasztása?? Csak a magyar kisebbség tagjai estek áldozatul cigány honfitársaink erőszakának!!! Nem kellene elgondolkodni a többség védelmi törvényen, képviselőn és joganyagon,segélyeken,fórumon is, mint a kisebbség esetében?? Vajon miért nem kell ilyen fórum, segély, joganyag, törvény a magyarországi zsidó, szlovák, román, ruszin kisebbségek tagjai részére??? Vajh őket miért nem érik ilyen támadások és ők miért nem támadnak, bűnöznek, vajh a beilleszkedésük, iskoláztatásuk miért problémamentesebb?? Talán ők tesznek is azért hogy beilleszkedjenek, hogy ne mások pénzén,nyakán éljenek!! Nem kellene egy csomó miérten elgondolkodni??? Szerintem nem a képviseltetése hiányzik a cigányoknak, hanem az együttélés rájuk is vonatkozó szabályainak a betartása a részükről!!! Ez az alap!!! Erre aztán lehetne építkezni!!
protecti
2009. augusztus 26. 08:01
Nem gondoltam volna, hogy lesz olyan pofátlan politikus (vagy inkább párt??), aki még ezt a szomorú apropót is inkább politikai tőke kovácsolásra igyekszik felhasználni, ahelyett, hogy a törvényes és részrehajlás nélküli rendet igyekezne fenntartani. Ez persze jellemző a kormányzó párt önkritikátlan hozzáállására. Miért önkritikátlan?? Ők voltak az elsők akik azért, hogy szavazókat,szavazatokat szerezzenek, a speciálisan enyhítették a törvényeket és a rendfenntartókra csak ott áldoztak ahol a sajátvédelmükben tömegeket kell szétverni. Erre bármennyit képesek költenei a becsületes lakosság védelmét ill. önvédelmét pedig csak akkor kapták fel amikor a konkurens párt az ezirányú lakossági elégedetlenségért tenni is akart. Szerintem nem a jogokkal(azt nagyon tudják), hanem előbb a kötelességeikkel kellene az adott kisebbségnél kezdeni a képviseleti munkát. Ezen kívül szerintem hogy ne legyen nagy távolság a "képviselők" és a képviseltjeik közt, Pécsre és a II.kerületbe kellene sok-sok "életteret", kertes lakást építeni, az illető politikusok háza közelébe, az ilyen demagóg szólamok után és családi körben nézhetik az elért eredményeiket...!! Könnyű állami pénzen, örséggel védett kamerás házikóikból a polgárok farkát verni a csalánba a törvényességre, meg újraválasztási célból fittyet hányni!!!!!!!
novaklaszlo56
2009. augusztus 24. 18:31
Abba kéne végre hagyni ezt, a ma már a félhülyének is világosan láthatóan életveszélyes - és valós tragikus következményeket felvonultató - "pozitív diszkriminációs" őrületet!!! Nem volt még elég a balhéból?! Mikor értjük már meg végre: A L K O T M Á N Y ! Jog- és esélyegyenlőség! Nincs roma, meg nem roma, sem a törvényhozásban, sem a joggyakorlatban! A "roma" NEM LEHET JOGI, és/vagy KÖZHATALMI FOGALOM legfeljebb szociológiai és kulturális! Megérem még valaha, hogy legalább az Alkotmány alapelvei érvényre jutnak ebben a szerencsétlen, önmagát romboló országban?! Elegem van a feszültséget, tragédiákba torkolló káoszt, gerjesztő felelőtlen hatalmi játszmákból!!! A roma ugyanolyan polgár, mint bármelyikünk: választó és választható! Az esélyegyenlőség megvalósítása - nem csak "roma" ügyben q-ra összetett, össztársadalmi, nem pedig aktuális hatalmi vállalkozás!!! Ha a romák, bejegyzett politikai pártba tömörülve képviseltetni akarják magukat az Országgyűlésben, ám legyen, törvényadta joguk. De hogy erről külön törvény szóljon, ez hallatlan! Ennyi!!! Igyekeztem finom és nőies maradni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását