2024. április 29. - Péter

Netanjahu megerősítette a béke iránti elkötelezettségét

Az izraeli kormányfő megismételte, hogy kész békét kötni a palesztinokkal. Benjámin Netanjahu a vasárnapi kormányülésen aláhúzta, országa nem áll a békefolyamat útjába, és kész akár "holnap" a béketárgyalások felújítására.
2009. szeptember 14. hétfő 06:05 - HírExtra
Netanjahu a nap folyamán Kairóban tárgyalt, de részletek nem szivárogtak ki. Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel a békefolyamatról, mindenekelőtt a palesztinok politikai irányvonaláról folytatott eszmecserét, és vélhetően szóba került a 2006 óta palesztin fogságban lévő izraeli katona, Gilád Salit szabadon engedése is, csere keretében.

Kairóba várják Háled Mesaalt, az iszlamista palesztin Hamász szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetőjét. Gázában egy palesztin militáns csoport szóvivője szombaton ugyanakkor úgy nyilatkozott az esetleges cseréről, hogy az jelenleg "nincs napirenden".

Időközben George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja vasárnap új tárgyalási fordulóra Izraelbe érkezett, s találkozott Simon Peresz államfővel és Avigdor Liberman külügyminiszterrel. Hétfőn Netanjahuval tárgyal, majd fogadja őt Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Derűlátó várakozások szerint még ebben a hónapban - az ENSZ Közgyűlés ülésszakát alkalomként felhasználva - sor kerülhet Barack Obama amerikai elnök jelenlétében egy Netanjahu-Abbász csúcsra, amelyen bejelentenék a béketárgyalások felújítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását