2024. május 7. - Gizella

Mi lesz veled mamut Márta?

Anyagiak hiányában egyelőre raktárban vár további sorsára a Mártának elkeresztelt jászsági mamut, amelynek maradványaira 2007-ben bukkantak régészek a Jászfelsőszentgyörgy határában.
2009. október 7. szerda 07:50 - HírExtra
A mamutcsontoknak jelenleg az utókonzerválását végzik Veszprémben, és addig ott is maradnak, amíg nincs megfelelő helyiség a kiállításukra - mondta el Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich Múzeum kutatást irányító régésze az MTI-nek.

A szakember felidézte, hogy a pénzügyi gondok már tavaly, a feltáró munka tervezett folytatásakor is jelentkeztek. Pedig ígéret alapján számítottak a fővárosi Mammut Bevásárló és Szórakoztató Központ egymillió forintjára cserébe azért, ha a felfedezett mamutleletet először ott állítják ki az üzletház megnyitásának 10. évfordulója alkalmából.

A szponzorálás azonban elmaradt, mert a Mammut visszalépett. Kertész Róbert ezután több prosperáló jászsági vállalkozás vezetőjét is felkereste, de támogatóra ebben a körben sem talált.

Tájékoztatása szerint a lelet végleges elhelyezésére a jászfelsőszentgyörgyi önkormányzat múzeumot szeretne létrehozni, amelyben a térség egyéb régészeti emlékeit is közszemlére tennék majd.

A kezdeti munkához a régészek még kaptak segítséget. Vállalkozói felajánlások révén például földradarral és magnetométerrel előzetes vizsgálatokat végeztek, amelyek alapján szinte milliméteres pontossággal meg tudták állapítani a csontmaradványok földbeni helyzetét és fekvését.

Márta maradványait 2007-ben tárták fel Jászfelsőszentgyörgy határában. A nőstény mellett egy mamuthím és egy mamutborjú csontjait, azaz egy család maradványait rejtette a föld. Ennek alapján a szakemberek azt feltételezik, hogy egy mamutvadászattal foglalkozó csoport életéhez szervesen kötődő szertartási helyszínt sikerült felfedezniük, ami az őslénykutatáson túl a jégkori vadászcsoportok tevékenységének megismeréséhez is hozzájárulhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását