2024. május 6. - Ivett, Frida

Genetikai betegség az autizmus?

Amerikai kutatók egy gént és két különböző kromoszómán előforduló változásokat azonosítottak, amelyek az autizmushoz köthetők. A felfedezés a zavar örökletes hátterét erősíti - közölték a Nature tudományos magazin szerdán megjelent számában.
2009. október 8. csütörtök 13:05 - HírExtra
Mark Daly, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa kollégáival ezernél több családnál mintegy félmillió genetikai jellemzőt vizsgált meg. Ennek során azonosítottak egy DNS-változatot a szemaforin-5A jelű gén közelében, amely kevésbé aktív az autizmussal élő embereknél, mint azoknál, akiknél nem jelentkezett a zavar.

"Elég rövid azoknak a géneknek a listája, amelyekről eddig kiderült, hogy szóba jöhetnek. Úgy véljük ugyanakkor, hogy az autizmusban szerepet játszó gének listája igen hosszú, tehát még kezdeti szakaszban vagyunk" - magyarázta Daly.

A tanulmányban a 6-os és a 20-as kromoszómán is találtak olyan szakaszokat, amelyek az autizmushoz köthetők, ezért ezeket a későbbiekben alaposabban elemzik a kutatók.

Az autizmus a társas kapcsolatokban, kommunikációban, gondolkodásban és tanulásban megnyilvánuló fejlődési zavar, amelynek súlyossága széles spektrumban figyelhető meg az egészen enyhe tünetektől a komoly fogyatékosságig. A legújabb amerikai becslések szerint 91 gyerekből 1-et érint, sőt a fiúk között 58-1 az előfordulási aránya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását