2024. május 2. - Zsigmond

Eredménytelen békemisszió

Az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítására vonatkozó megállapodás nélkül ért véget vasárnap George Mitchell amerikai különmegbízott újabb közel-keleti békemissziója.
2009. október 12. hétfő 08:21 - HírExtra
A megbízott emiatt kézzelfogható eredmény nélkül tér vissza Washingtonba. Mitchell csütörtökön kezdett újabb közvetítésbe az izraeli-palesztin béketárgyalások mielőbbi felújítása érdekében. Azóta, hogy januárban megkapta megbízatását, a 76 éves volt szenátor már kilencszer járt Izraelben és a palesztin területeken. Minden alkalommal ugyanazokba az akadályokba ütközött: az izraeli miniszterelnök nem hajlandó leállítani a zsidó telepek építkezéseit, az arab országok pedig vonakodnak az Izraellel való megbékéléstől.

Mitchell vasárnap délután Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Ehud Barak védelmi miniszterrel találkozott. Előzőleg, pénteken már megbeszélést folytatott az izraeli miniszterelnökkel, valamint Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, szombaton pedig Szalám Fajjád palesztin kormányfővel, majd Kairóba utazott, ahol Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszterrel és Omar Szuleimán hírszerzőfőnökkel találkozott. Szuleimán közvetít a Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael, valamint a Hamász és a Palesztin Hatóság között.

Két héttel ezelőtt Barack Obama maga próbált életet lehetni a holtpontra jutott izraeli-palesztin béketárgyalásokba, hármas találkozóra hívta össze Netanjahut és Abbász, de a New York-i csúcs nem eredményezett semmilyen látható elmozdulást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását