2024. május 6. - Ivett, Frida

A legkisebb dino-lábnyom

Az eddigi legkisebb, alig másfél centiméteres dinoszaurusz-lábnyomot fedeztek fel Dél-Koreában, a Szöultól 320 kilométerrel délre lévő Csangszeon-szigeten (Changseon).
2009. október 13. kedd 21:03 - HírExtra
A korábban legkisebbnek tartott dinoszaurusz-lábnyomra 2004-ben bukkantak Skóciában - a lenyomat 40 százalékkal nagyobb volt a dél-koreainál.

Az aprócska dinoszaurusz épp csak kibújt a tojásból, s máris futnia kellett, hogy mentse az irháját. Alig 10 centiméter magas lehetett, így könnyű prédául szolgálhatott az éhes ragadozóknak - olvasható a New Scientist (http://www.new scientist.com) tudományos hírportálon.

Az 1,27-1,51 centiméteres lábnyomok a 125 millió és 110 millió év közötti periódusban keletkeztek az egykori folyómederben. A lenyomatokban világosan kivehető a "talp puha párnája", és a három karom.

Kjung Szu Kim (Kyung Soo Kim) dél-koreai paleontológus szerint a nyomokat hátrahagyó lény a félelmetes Tyrannosaurus rex "unokatestvére" lehetett. A theropodák, a szörnylábúak egyik alrendjébe tartozott, abba, amelybe a tirannoszauruszt, azaz a zsarnokgyíkot is sorolják. Feltételezése szerint az egyik legősibb ismert dinoszaurusznem, a Coelophysis egyedéről van szó.

A Coelophysis (nevének jelentése üreges forma) a késő triász időszakban tűnt fel, mintegy 215 millió évvel ezelőtt. Kis méretű, két lábon járó húsevő volt
"Futnia kellett, ahogy a lába bírta, mihelyst világra jött. Számtalan oka lehetett a menekülésre: a lábnyomai melletti lenyomatok arra utalnak, hogy a közelben tanyázott a dromaeosauridae családba tartozó gyorslábú, húsevő dinoszauruszok valamely képviselője, esetleg egy velociraptor. A folyóparton portyázhattak pterosaurusok, azaz szárnyas gyíkok is" - vélekedett Kjung Szu Kim.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását