2024. április 27. - Zita

Cseh Tamás emlékfát ültettek

Cseh Tamás, Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész emlékére fát ültettek szombaton Balatonfüreden; a tölgyfát a Tagore-sétányon a szerzőtárs és barát, Bereményi Géza író, rendező ültette el.
2009. november 7. szombat 20:58 - HírExtra
Az ünnepi eseményen jelen volt Bóka István, a város fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő is. Bereményi Géza a város emlékkönyvébe ezt írta: "Köszönöm, hogy Tamásnak emlékfát állíthattam". A könyvben az ünnepség rendezői - Balatonfüred városa, a Hamvas Béla Asztaltársaság és a helyi Polgári Szalon - így örökítették meg a művész emlékét: "Cseh Tamás, Kossuth-díjas dalénekes emlékére fát ültettek a tisztelői a Tagore-sétányon. 2009. november 7."

Az ünnepi alkalomra írt, A rézbőrű barátjához című versét Szőcs Géza költő olvasta fel a faültetést követően. A fa előtti márványtáblán is ennek a versnek két sora olvasható: "E tölgyfát nagy szellem lakja, onnan őrködik azok felett, akiknek hajdan énekelt".

A faültetést követően az Anna Grand Hotel dísztermében zenés irodalmi délutánon emlékeztek a nemrég elhunyt előadóművészre. Cseh Tamásra, a művészre és barátra, Bereményi Géza emlékezett. Mint mondta: "Tamás élete egy felfelé emelkedő, egyre jobb és egyre erősebb élet volt".

A szerzőtárs szerint Cseh Tamás azok közé az emberek közé tartozott az élete utolsó húsz évében, "aki megtalálta a hazáját és megtalálta az itteni emberek szeretetét".
A zenés irodalmi műsorban részben Cseh Tamás dalokat, másrészt sanzonokat, illetve Cseh Tamás emlékére általuk szerzett dalokat adott elő Gergely Éva és Kálmán Tamás előadóművész, továbbá indiánokról szóló történeteket olvasott fel Szarvas József színművész.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását