2024. április 29. - Péter

Átadták a Hazám-díjakat

Az idén Bálint András színművésznek, Erdélyi Zsuzsannának, Jancsó Miklósnak, Nagy Károlynak, Tóth Istvánnak, Pataki Ferencnek és Somlyódi Lászlónak ítélte oda a Hazám-díjat az elismerésről döntő kuratórium.
2009. november 14. szombat 17:53 - HírExtra
A XXI. Század Társaság kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című verséről kapta nevét.

Tíz éve fogalmazódott meg az elismerés létrehozásának gondolata, majd Ördögh Szilveszter kezdeményezésére megalakult a Hazám-díj - mondta az ünnepségen a társaság elnöke. Kocsis András Sándor megemlékezett az idén elhunyt négy Hazám-díjas művészről, Horváth Teri színművészről, Bacsó Péter filmrendezőről, Schéner Mihály és Kokas Ignác festőművészről. Az elnök a díjátadón köszöntötte Szili Katalint, az Országgyűlés volt elnökét, Horváth Csaba főpolgármester-helyettest és Csapody Miklós MDF-es politikust.

Bálint András a többi között jelentős színházi alakításaiért, a költészet népszerűsítésért, önálló irodalmi estek megtartásáért és Radnóti Miklós szellemi hagyatékának gondozásáért érdemelte ki az elismerést - fogalmazott Kósa Ferenc filmrendező, a kuratórium tagja.

Szavai szerint Somlyódi László akadémikus szakterülete a vízgazdálkodás, harminc évet töltött el a Balaton kutatásával. "Víz nélkül nem lenne élet a Földön, tehát aki a vízre vigyáz, mindannyiunk életére vigyáz" - hangzott a méltatás.

Erdélyi Zsuzsanna munkásságát Kodály Zoltán és Bartók Béla életművéhez hasonlította, a néprajztudós által gyűjtött anyagról pedig azt mondta: "ezek a dalok bennünk élnek, s éltetnek minket". Tóth István "pentaton fotóit" jellemezve kiemelte: a letisztult művészeti formák segíthetik az embert a világ megismerésében, az egyetlen pillanatot rögzítő képek időtlenséget sugallnak, mögöttük maga a végtelen, a mindenség sejlik fel.

Kósa Ferenc méltatása szerint Pataki Ferenc akadémikus a szikár történelmi tényeket mindig együtt szemlélte az emberi lélekben zajló folyamatokkal.

Jancsó Miklós filmrendezővel kapcsolatban egy fekete-fehér fotográfiát mutatott fel, amelyet egykor nála látott: a képen egy szovjet katona emeli kérlelhetetlenül a fegyverét a fotósra. "A kép pontosan azt mutatja, hol élünk" - mondta akkor Jancsó Miklós. A kuratórium tagja felidézte Nagy Károly szociológus egyik gondolatát, miszerint a korlátlan szabadságra hivatkozva lehet büntetlenül hazudozni. Az igazság így összezagyválódik a hazugsággal, s az emberek nagy része éppen ezért nem képes megkülönböztetni a hamis alternatívát az igaztól. A Magyar Tudományos Akadémia székházában szombaton rendezett díjátadó ünnepségen Jancsó Miklós külföldi elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen.

A Hazám-díjat azok kaphatják meg, aki József Attila "fohászához igazítják életüket" - zárta beszédét Kósa Ferenc.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását