2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hamarosan láthatjuk a láthatatlanná tévő köpenyt?

Láthatatlanná tévő köpeny? Az a cucc a Harry Potterből? Valószínűleg sokunknak lenne ötlete, hogy mire használhatnánk fel... Lehet, hogy nem is kell sokat várnunk rá: londoni kutatók szerint nem is olyan sokára valósággá válhat.
2009. november 17. kedd 08:01 - Forró János
A láthatatlanság ötlete a történelem kezdete óta foglalkoztatja az emberiséget. Diákoknak a lehető legjobb puskázási módszer lenne, de a féltékenység gyötörte férjek/asszonyok számára is kétségkívül ideális megoldás volna egy ilyen lepel segítségével az igazság végére járni. J. K. Rowling történeteiben a fiatal varázslótanonc arra használja a köpenyét, hogy láthatatlanul flangáljon az iskola környékén.

Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy a nem is olyan távoli jövőben valósággá válik az álom.

Ugyan a láthatatlanná tévő köpeny úgy hangzik, mint egy varázstárgy Harry Potter világából, londoni kutatók most azt mondják, a várakozásoknál hamarabb rendelkezésünkre állhat a csodás eszköz. Egy 4,9 millió dolláros projektet indítottak be, hogy létrehozzanak egyet.

Az Imperial College kutatói azt mondják, hogy hamarosan valósággá válhat egy ilyen öltözék: reményeik szerint képesek lesznek csinálni egy köpenyt olyan anyagból, ami manipulálni tudja a fényt.

Normális esetben, ha a fény egy tárgyhoz ér, megütközik annak felszínén és visszatükröződik a szemig – ez teszi a tárgyat láthatóvá. Az úgynevezett metaanyagból készült köpeny úgy működne, hogy gyakorlatilag elkapja a fénysugarakat, hogy azok ugyanúgy áradjanak körülötte, mint ahogy a folyóba dugott bot körül a víz. Ily módon ha valaki felvenné a köpenyt, láthatatlanná válna az emberi szem számára.

Az Imperial College csapata azt mondja, hogy ez a metaanyag más felhasználásra is alkalmas lehetne, beleértve a szuperszenzitív mikroszkópok készítését és az olyan reptéri biztonsági érzékelőket, melyek roppant kis mennyiségű kémiai anyagokat is kimutatnának. A tudósok ugyanakkor elismerik, hogy a legnagyobb érdeklődést a Harry Potter-féle köpeny váltja ki az emberekből.

„Úgy találtuk, hogy egy optikai láthatatlan köpeny elméletileg lehetséges – az igazi kihívás jelenleg az, hogy el is készítsük” – fogalmazott Sir John Pendry, a projekt vezetője.
Forrás: Daily Mail
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását