2024. április 29. - Péter

Vitapartner nélküli Darwin-vita

Kampis György tudományfilozófus érveivel szállnak vitába az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) képviselői azon a jövő keddi rendezvényen, melyre a professzor távollétében előadóművészt, "dublőrt" kértek fel álláspontja képviseletére - közölte az MTI-vel Tasi István, a szervező egyesület elnökségi tagja.
2009. november 19. csütörtök 19:36 - HírExtra
Kampis György a szervezés abszurditását hangsúlyozta, "ahhoz hasonlít, mint amikor az imádott nő képét csókolgatja valaki" - tette hozzá. Az ELTE tudományfilozófusa elmondta, hogy külföldön lesz a rendezvény idején, de érdekes lenne számára, valójában mit és milyen összefüggések közt idéznek tőle. "Ismétlődő kérdések merülnek fel, a témával kapcsolatban már többször elmondtam én is, mások is a véleményünket, nincsenek újabb felvetések" - emlékeztetett Kampis. "A felkérésre válaszolva még októberben jeleztem, hogy nem közös a célunk, nem veszek részt elméletük propagálásában" - idézte fel az MTI-nek a tudományfilozófus.

Tasi István szerint a most induló vitasorozat alkalmas lesz arra, hogy teljes képet adjanak, mert "az Értem Egyesület véleménye szerint a tudományfilozófus rendszeresen félretájékoztatja a nagyközönséget a darwini elmélet megalapozottságát illetően, valamint elhallgatja vagy elferdíti az intelligens tervezettség alternatív tudományos irányzatának érveit". A rendezvényen a Magyar Tudományban 2008-ban megjelent Kampis-közlemény tíz állításával kívánnak vitába szállni, és tervezik, hogy jövőre többeket kihívnak vitára más tudományterületekről is - mondta el az egyesület elnöke, neveket azonban még korainak tartott közölni.

"Azért éppen az evolúció vált ki ilyen vitát, mert az emberről szól. A tudomány adós maradt a vigasztalás nyújtásával, amiért nem olyanok vagyunk, amilyennek képzeljük magunkat, azaz különálló, elszigetelt értelem, hanem az állatvilág része, az ebből eredő tökéletlenséggel. Nem is biztos, hogy a tudomány feladata lenne, hogy egy használható, értelmes emberképet állítson fel" - vélekedett Kampis György.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását