2024. április 29. - Péter

Magyarország a "stabilizáció oázisa marad"

Magyarország ebben a nehéz költségvetési helyzetben is az eurócsatlakozás kritériuma közelében tudja tartani az államháztartási hiányát - jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter a 2010-es költségvetés parlamenti elfogadását követően. A hétfői parlamenti sajtótájékoztatón jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Mesterházy Attila, az MSZP, valamint Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.
2009. november 30. hétfő 21:36 - HírExtra
Oszkó Péter úgy fogalmazott: az elfogadott költségvetés segíti az országot abban, hogy az továbbra is a "stabilizáció oázisa" maradjon. Kiemelte: idén 3,9 százalékos, jövőre 3,8 százalékos lehet az államháztartási hiány, s ezt a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió is megerősítette.

A pénzügyminiszter arra is rámutatott, hogy a jövő évi büdzsé jelentős tartalékokkal rendelkezik.

A tartalékokról szólva a pénzügyminiszter kifejtette: jövőre az ideihez képest 170 milliárd forinttal több tartalékot képeztek; idén a 6,7 százalékos recesszió mellett 30 milliárd forintnyi tartalékot használt fel az ország, jövőre, 0,6 százalékos gazdasági visszaeséssel számolva pedig 206 milliárd forintnyi tartalékot képeztek.

"Komoly biztonságot tartalmazó" költségvetést fogadott el a parlament - húzta alá.
Idén 3,8 százalékos GDP-arányos kiadáscsökkentést hajtott végre a kormány, jövőre további 1,6 százalékos GDP-arányos kiadáscsökkentést irányoz elő, ez főként az állami intézményeket, az önkormányzatokat és az állami tulajdonú társaságokat érinti - fűzte hozzá Oszkó Péter. Hozzátette: ez a feltétele a stabilitásnak, a későbbi növekedésnek.
Jelezte: az OECD számításai szerint "a világ legjobb költségvetési egyenlegét" produkálja Magyarország jövőre, de ez csak akkor mutatkozhat meg, ha a soron következő kormány képes lesz tartani a fegyelmet.

A pénzügyminiszter kiemelte: a költségvetés biztosíthatja, hogy az ország továbbra se legyen rászorulva a Valutalap és az Európai Unió hiteleire; ezt az eredményt az év során már sikerült elérni. Magyarország nyár óta már kétszer nem élt a hitel lehívásának lehetőségével, hiszen bizonyította, finanszírozható, jól gazdálkodik, jó adós, meg lehet benne bízni - tette hozzá. Mint kiemelte: jövőre is olyan finanszírozási pályát tudtak tervezni, hogy tavasszal sem kell majd lehívni a Valutalap és Európai Bizottság hiteleit.
A két szervezet most már csak a program hitelesítését biztosítja, pénzügyi segítségre nem volt szükségünk - szögezte le Oszkó Péter.

Az is eredménye a költségvetésnek, hogy a Magyarországon az újraelosztás csökkenő pályára áll, ahogy az adócentralizáció mértéke is csökken - emelte ki a pénzügyminiszter. Mint mondta, az adó-átalakítás a foglalkoztatást, a potenciális növekedést segíti.
Ennek eredményeként 2011-re a mostani költségvetés alapján lényegesen felgyorsultabb, 3-4 százalék közötti lehet a növekedés - mondta Oszkó Péter, aki szerint ehhez az is szükséges, hogy a 2010-es költségvetési pályát tartsa majd az ország később is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását