2024. április 29. - Péter

Halál az AIDS-re!

December 1-je az AIDS elleni világnap dátuma. Földünkön 33,7 millió ember szenved a kórban, hatásos gyógymód egyelőre nem ismert: csak a megelőzés segíthet. De mi is az AIDS?
2009. december 1. kedd 12:59 - Győry S. József
Minden kornak megvolt és sajnos meg is lesz a saját pusztító betegsége. Ilyen volt a középkorban pusztító fekete himlő, vagyis a pestis vagy a tuberkulózis (TBC), mely egyes feltételezések szerint már több tízezer éve pusztítja az emberiséget. De napjaink egyik legnagyobb problémája mégis az AIDS, melynek súlyosságát az is mutatja, hogy egy 2007-es adat szerint 33,7 millió ember szenvedett benne világszerte, 2,1 millió személy bele is halt. És akkor még nem említettük meg azt a sajnálatos tényt, hogy a halálos áldozatokból 330 ezer gyermek volt.

Pontosan mi az AIDS?

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) a HIV-vírus által előidézett tünetegyüttes, mely az immunrendszer fokozatos romlásával jár. Rendkívül veszélyes dologgal állunk szemben már csak azért is, mert a tünetek a tényleges fertőzés után 5 évvel jelentkeznek, de a vírus hordozója már ezen idő alatt is továbbadhatja a betegséget másnak is: a szűrés elengedhetetlen emiatt.

A vírus átadása szinte ellenőrizhetetlen, mivel mindennemű testváladékkal elkapható. Ugyan a vírus átadása a közgondolkodás szerint szexualitáshoz köthető, de vér (vérátömlesztés, fertőzött injekciós tű) és anyatej által is átadható. Habár korábban úgy vélték, hogy a homoszexuálisok betegsége az AIDS, ez a vélekedés a fenti sorokból kiindulva téves.

Tények az AIDS-ről
Franciaországban egy férfi kedvtelésből azzal szórakozott, hogy mozikba fertőzött tűket, és egy cetlit hagyva az üléseken gyarapította a betegségben szenvedők számát.

Megelőzésre a prevenciós szervezetek évi 23 milliárd dollárt költenek.

2003-ban ötmillió új megbetegedést regisztráltak világszerte.

Dél-Afrika GDP-jének a 17%-át költik az AIDS elleni harcra.

Becslések szerint összesen 26 millió ember halt meg az AIDS-ben.
Az „egyszerű” HIV-fertőzéstől a halálig egy öt szakaszból álló lépcsősor vezet.

1. szakasz

HIV-fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg nem AIDS-es.

2. szakasz

Primer vagy akut HIV tünetegyüttes – a HIV fertőzést követő 3-6. hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.

3. szakasz 

Krónikus tünetmentes HIV betegség – Semmilyen klinikai tünet nincs, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik, a CD4+ T limfociták száma folyamatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.

4. szakasz

Tünetes HIV-betegség – Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. Nyirokcsomó-megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok, éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör.

5. szakasz

Kifejlett HIV-betegség, AIDS-stádium – Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, bronchitis és/vagy tüdőgyulladás. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS-betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, amit a halál követ.

Honnan ered az AIDS?

Az AIDS-et 1981-től jegyzik, mint betegséget, de szakvélemények szerint a kialakulásának gyökerét Fekete-Afrikában kell keresni, terjedésének menete egészen 1959-ig nyúlik vissza.

A legelfogadottabb vélekedés szerint az afrikai zöldmajomtól terjedt át a vírus az emberre, de emellett számtalan egyéb, akár városi legendának is nyugodt szívvel nevezhető történetet ismernek az emberek. A legvadabb feltételezés szerint a katonaság által kifejlesztett biológiai fegyverről van szó, mely felett elvesztették az ellenőrzést, és a laboratóriumból kiszabadulva okoz világméretű járványt. Bárhonnan is ered, egy mindenképpen biztos: a világ, még mindig legsúlyosabb problémájával állunk szemben.

Mit lehet tenni ellene?

Egységes, minden országra helytálló konkrét javaslat nincsen, mivel a vírus terjedése minden országban más és más. Hazánkban elsősorban a homo- és heteroszexuális nemi kapcsolatok útján terjed, de vannak országok, ahol a kábítószer-fogyasztás okolható a kór terjedéséért.

Habár kísérletek folynak a gyógymód megleléséért, jelenleg nincsen ellenszere az AIDS-nek. Általános, de jól bevált tanácsok azonban léteznek, melyek megfogadásával jelentősen lecsökkenthető a betegség elkapásának a kockázata. Ilyen a gumióvszer használata és/vagy a monogám szexuális kapcsolat, a vérkészítmények szűrése, és az egyszer használatos injekciós tűk használata.

Mi a helyzet 2009-ben?


Az AIDS nem egy mai járvány. Jogosan merülhet fel a kérdés az olvasóban, hogy a mai technikai és tudományos fejlődés mellett, miért nem sikerült még hatásos ellenszert kidolgozni ellene?

Seth Berkley, a Nemzetközi AIDS Oltóanyag Kezdeményezés (IAVI) elnöke még 2003-ban a következőt nyilatkozta: "A legkorábbi időpont, hogy engedéllyel rendelkező gyógyszer kerüljön forgalomba feltehetőleg 2009"

Berkley úr az időpontot tökéletesen eltalálta.
A kutatók több mint egy évtizede most először találtak ilyen antitesteket, amelyek működése a korábban már felfedezett négy hasonló, de elsősorban az amerikai és európai HIV-altípusokkal szemben hatásos antitestnél jobban felhasználható egy általános vakcina előállításához.

A két újonnan felfedezett antitest a világ különböző részeiből származó, 162 tesztelt HIV-törzs közül 120-130-at képesek semlegesíteni, és ez mindenképpen bíztató jel. Ám ne felejtsük el, hogy egy valódi, kipróbált AIDS-ellenes vakcina előállítására valószínűleg még évekig várni kell: és nagyon sok embernek nincsen ideje kivárni ezt az időt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását