2024. május 2. - Zsigmond

Agyérkatasztrófa-válság jöhet létre?

Agyérkatasztrófa-veszélyre figyelmeztetnek Európában a szakértők, hangsúlyozva, hogy a betegség már jelenleg is mintegy 38 milliárd euróba (10 386 milliárd forintba) kerül évente a földrész gazdaságának.
2009. december 9. szerda 14:16 - HírExtra
Az Európai Parlament elé terjesztett jelentésükben az agyérkatasztrófa megelőzéséért kampányoló Action for Stroke Prevention csoport számára dolgozó egészségügyi szakemberek szerdán közölték, hogy több mint hat millió embert érint Európában a szívritmus zavar legelterjedtebb formája, a pitvarfibrilláció. Ez a betegség ötszörösére növeli az agyérkataszrófa veszélyét.

Az agyérkatasztrófa gazdasági és egyészségügyi hatása az előrejelzések szerint növekedni fog, ahogyan egyre emelkedik a pitvarfibrillációban szenvedő emberek száma, amely 2050-re a jelenlegi két és félszerese lesz a lakosság elöregedése miatt - olvasható a jelentésben.

Az Európai Unióban az egészségügyi kiadások két-három százalékát teszi ki az agyérkatasztrófában szenvedő betegek kezelése, a pitvarfibrilláció pedig az összes agyérkatasztrófa 15-20 százalékáért felelős.

Gregory Lip, a Birminghami Egyetem professzora kijelentette, hogy az agyérkatasztrófa-esetek nagy része megelőzhető lenne, de a betegség nem megfelelő diagnosztizálása, a páciensek rossz ellátása, a gyógyszerek elégtelen használata és a gyógyszerek mellékhatásai egyaránt odavezetnek, hogy a betegség "szükségtelen és nehéz terheket ró mind a betegekre, mind gondozókra és az egészségügyi rendszerekre".

A pitvarfibrilláció esetében a szív pitvara nem működik ritmusosan, hanem szabálytalanul és igen szaporán remeg, fibrillál. Ezután az egész szív átveszi a szabálytalanságot, és nem húzódik össze egyenletesen.

Az agyérkatasztrófa a legelterjedtebb érrendszeri probléma a szívbetegség után, és évente 5,7 millió embert öl meg világszerte. A jelentés szerint az Európai Unióban a 2000-ben észlelt 1,1 millió eset 2025-re évi 1,5 millióra emelkedik. A szakemberek sürgették az EU politikai döntéshozóit, hassanak oda, hogy javuljon az agyérkataszrófa kockázatának felmérése és a pitvarfibrilláció diagnosztizálása, mielőtt az agyérkatasztrófás esetek folyamatos növekedése "nagy egészségügyi válságot" idézne elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását