2024. május 6. - Ivett, Frida

Akcióban a fogyasztóvédelem

Minden fogyasztónak elengedhetetlen ismernie a vásárlással kapcsolatos lehetőségeit, különösképpen akkor, amikor az egész ország hamarosan vásárlási lázban fog égni. A HírExtra Kathi Attilát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjét kérdezte.
2009. december 12. szombat 16:01 - Győry S. József
Az Ön véleménye szerint a magyarok mennyire tudatos vásárlók?

Azt gondolom, hogy a tudatosság folyamatosan növekszik, még akkor is, ha nem minden vásárló van birtokában annak az ismeretnek, hogy egy vitás esetben mi az, amihez joga van, és ténylegesen érvényesíteni tud. Mi a tudatosság növelését abban látjuk, hogy egyre több az olyan érdeklődés, melyben a vitás ügy rendezése nem klasszikus értelemben vett panaszról szól, hanem arról, hogy a panaszos mit tehet: milyen lehetőségekre, milyen jogokra hivatkozhat. Az elmúlt években nőtt az emberek bizalma a fogyasztóvédelemmel kapcsolatosan.

Ön szerint mire kell odafigyelni egy vásárlás alkalmával?

Érdemes rögtön egy ár összehasonlítást végezni. A különböző termékek különböző helyeken nagyon eltérő árban kaphatóak, illetve ha találkozunk egy akcióval, akkor feltétlenül meg kell győződni arról, hogy az akció valódi-e? Az elmúlt években voltak olyan akciók, melyekről kiderült, hogyha a csomagban lévő termékeket külön-külön vásároltuk volna meg, akkor kevesebbet kellett volna fizetnünk. Sajnos ilyen is előfordul, bár nem jellemző. Továbbá érdemes megnézni minden vásárlás után a nyugtát, hogy tényleg azon az áron ütötték be a terméket, mint ahogy a polcon, vagy az akciós katalógusban meghirdették. Ha ilyenkor magasabb árat fizettünk, akkor a különbözetet visszatéríteni van jogosultságuk, ez mindenképpen a pénztárca szempontjából fontos.

Továbbá vannak olyan termékkörök, amelyeknél fokozott figyelem szükséges, ha mondjuk gyermekjátékot vásárolunk ajándékba, akkor a gyermek korosztályának megfelelő terméket vásároljunk, és ne olyat, amiről ránézésre látszik, hogy hibás konstrukció, vagy balesetet fog okozni: a hatóság is folyamatosan végez termékvizsgálatokat ebből a szempontból is. Nagyon fontos az is, hogy minden vásárlás után tegyük el a blokkot, hiszen utólagos jogérvényesítés ennek hiányában nem lehetséges.

Az eladók Ön szerint, mivel téveszthetik meg a vásárlókat?


A megtévesztés az egy relatív fogalom, általában ami a panaszok alapján a leggyakoribb eset az az, hogy egy akciót hirdetnek meg, és az első napján az akciós időszaknak még, vagy már nem kapható a termék. Ezt a jog egyébként csalogató reklámnak hívja, tehát kifejezetten abból a szándékból is elkövetnek el ilyet, hogy becsábítsák a vásárlót tudván, hogy a felkeltett kínálat a kereslethez képest meglehetősen csekély mennyiségű. Valamint a másik gyakori eset az, hogy nem azt az árat találjuk meg a nyugtán, ami a polcon, vagy a termékcímkén szerepel.

Közeledik a karácsony, és nem mindenki engedheti meg magának, hogy márkás termékeket vásároljon. Egy távol keleti, márkátlan termék lehet olyan jó minőségű, mint egy márkás?

Nagyon relatív, hiszen a távol-keleti termékek között is vannak kifogástalan minőségű áruk. Távol-keleti, és nem távol-keleti termékek között is vannak nagyon jó és nagyon gyenge minőségű termékek. Természetesen az ár-érték arány, tehát ha valaki egy olcsóbb összeget fizet valamiért, akkor az a termék valószínűleg kevesebbet tud, de a rendeltetésszerű működés az alapkövetelmény, vagyis ha valami önmagában véve bóvli, az nem lehet működésképtelen. A biztonsági követelményeknek is meg kell felelnie minden terméknek, épp ezért szoktuk azt mondani, hogy a hálózatról üzemeltetett terméket mindenképpen üzletben, zárt helyen célszerű megvenni, és nem piacon, hiszen ott a kockázat magasabb.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását