2024. április 27. - Zita

Egy pécsi fiú nagy sikere

A pécsi születésű Szabó Dániel dzsesszzongorista adott nagy tetszéssel koncertet péntek este a brüsszeli magyar kulturális intézetben.
2010. január 16. szombat 18:05 - HírExtra
A dél-magyarországi város - Európa egyik idei kulturális fővárosa - ugyanitt kortárs pécsi képzőművészek kiállításával is bemutatkozott az érdeklődőknek. A kiállítást Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakállamtitkára nyitotta meg.

Szabó Dániel zenész szülők gyermekeként négyéves korában kezdett el zongorázni. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában sokirányú, átfogó művészeti képzésben részesült Apagyi Mária növendékeként. Komolyzenével, a rögtönzés különböző stílusaival és a dzsessz műfajával egyaránt foglalkozott az intézményben töltött évek során, ahol különleges szerepet kapott az egyes művészeti területek - például a zene és a festészet - közötti szerkezeti analógiák keresése, elemzése, alkalmazása.

Brüsszeli koncertjén - amely ízelítőt adott a dzsessz, a kortárs, illetve a közép-kelet-európai zenekultúra világából - saját kompozíciói közül is bemutatott néhányat. Előtte elmondta a közönségnek, hogy még nem tudja, mit fog játszani, "az majd menet közben kialakul". Amikor trióban zenél, akkor más a helyzet, de itt most, egymaga "kettesben a zongorával" teljesen szabadnak érzi magát. Játékával, gazdag, fantáziadús improvizációs képességének megcsillantásával aztán alá is támasztotta ezeket a szavait.

Pécs különleges szerepet tölt be mind a magyar, mind az európai művészetekben. A Bauhausnak és az Európai Iskola élő örökségének köszönhetően a legutóbbi évtizedekben több fontos művészeti intézmény jött létre - múzeumi gyűjtemények, galériák, valamint alap-, közép- és felsőfokú művészeti oktatási intézmények.
 
A most megnyitott brüsszeli kiállítás célja a kortárs pécsi művészek legérdekesebb műveinek megismertetése. A tárlaton Benedek Barna, Ernszt András, Ficzek Ferenc, Gyenis Tibor, Kalmár Lajos, Lantos Ferenc, Leitner Barna, Lengyel Péter, Makra Zoltán, Miklya Gábor, Pinczehelyi András, Pinczehelyi Sándor, Somody Péter, Tóth Zsuzsa és Varga Rita alkotásai láthatók.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását