2024. április 28. - Valéria

Zenélő padok Varsóban!

Chopin-dallamokat játszó tizenöt padot helyeztek el közterületeken Varsóban a zeneszerző születésének 200. évfordulója tiszteletére. Nálunk mikor lesznek Bartók dallamait ontó utcai ülőkék?
2010. január 16. szombat 15:45 - HírExtra
A varsóiak és a lengyel fővárosba látogató turisták e padokon üldögélve, gyarapíthatják Frédéric Chopin (1810-1849) gyermekkorával, pályafutásának kezdeti éveivel kapcsolatos ismereteiket - olvasható a The News című angol nyelvű lengyel hírportálon (http://www.thenews.pl).

"Minden padon van egy gomb, amelyet, ha megnyomunk, Chopin zenéjét élvezhetjük" - magyarázta Katarzyna Ratajczyk, a varsói önkormányzat munkatársa.

A lócákon térkép is látható, amelyen feltüntették az összes Chopin-padot, valamint egy speciális kód. Az utóbbit ha valaki lefényképezi, majd elküldi az MMS-t egy meghatározott számra, jogosultságot szerez a multimédiás Chopin-adatbázis használatára - letöltheti a komponista szerzeményeit, fényképeit, valamint az életét és pályafutását ismertető dokumentumokat.

A padokat Varsó azon pontjain helyezték el, amelyek valamilyen módon kötődnek a zeneszerzőhöz. Van egy lóca a Krasinskich téren, ahol Chopin 1830. március 17-én előadta a Nemzeti Színházban az f-moll zongoraversenyét. Elhelyeztek padokat a Miodowa, valamint a Kozia utcán, ahol a komponista kedvenc kávéházai működtek egykoron. Egy Chopin-pad van a Kék Palota, más néven a Radziwill-palota előtt, ahol nyolcévesen első hangversenyét adta 1818. február 24-én a Jótékonysági Egylet javára, egy másik pedig a Saski-park előtt található, ahol gyerekként oly sokszor játszott Chopin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását