2024. április 29. - Péter

Tudomány és művészet

Minél több látványos koncerten akarja megismertetni a közönséggel kozmikus eredetű hangokra épülő elektronikus kortárs zenéjét a Sc.Art, amelynek A jól temperált univerzum című munkája az év hazai kortárs komolyzenei albuma lett a februári Fonogram-díjkiosztón.
2010. március 6. szombat 14:47 - HírExtra
A tudomány és a művészet angol mozaikszavát viselő Sc.Artot Márton András, a KFT dobosa hozta létre ifj. Kurtág György ismert kortárs zeneszerző, billentyűs, valamint a szintén a KFT-ből ismert II. Lengyelfi Miklós basszusgitáros bevonásával. A Sc.Art kozmikus eredetű hangokat használ fel, ezeket részben eredeti változatukban játsszák le felvételről, részben hangszereken reprodukálják a hangokat, illetve az azok által inspirált hangzásokat.

Márton András, a zenekar vezetője az MTI-nek elmondta: a kortárs zenét csak módjával követi nyomon, igaz, a múltban, elsősorban Márta István hívására néhány alkalommal közreműködött ilyen jellegű produkciókban.

"Az ötlet nagyon régen megvolt már, hogy valamit kezdjünk a kozmikus eredetű hangokkal, ifj. Kurtág Györggyel sokat beszélgettünk erről. Elképzelhető, hogy ebből popzenét is lehetett volna csinálni, de az nem mi lettünk volna. Amit létrehoztunk, annak csak egy része kozmikus eredetű hang, legalább olyan fontos elemet jelentenek azok a hangszínek, amelyeket ifj. Kurtág és Lengyelfi nekem mutatott" - fejtette ki a dobos.

Ezekkel a hangzásokkal ifj. Kurtág György, a Franciaországban élő és elektronikus zenével foglalkozó ismert zeneszerző másfél évtizeden át kísérletezett különböző stúdiókban. (Korábban egyébként ő volt az, aki II. Lengyelfi Miklós basszusgitárost a KFT zenekarba beajánlotta 1981-ben.)

"Törekedtünk arra, hogy befogadható, élvezetes zenét csináljunk, vannak az anyagban a többséghez képest populárisabb elemek is. Fontos szempont volt, hogy ne valamilyen elidegenítő hatású muzsika legyen belőle, bár a kozmikus eredetű hangokból adódik, hogy az ember zörejzenére gondoljon" - hangsúlyozta Márton András.

A Sc.Art hangzását hasonlították már a Tangerine Dream 70-es évekbeli munkáihoz, de itt-ott a korai Kraftwerk hatása is tetten érhető, elsősorban A Föld behangolása, a Barbár elektronok és A Föld újrahangolása című tételekben. Márton András az albumon elektromos dobot használ, de valódi dobhang csak egy számban hallható, a többi sampler és az elektromos dob kozmikus hangot vezérel (például a Szaturnusz forgásának feldarabolt hangjait) vagy a szintetizátoron kiválasztott hangszínt.

A lemez anyagát egyetlen nap alatt, tavaly október 28-án vették fel az Inita Stúdióban, két napra rá dupla koncerten mutatták be a Szkéné Színházban. Az utómunkák csak három napot vettek igénybe.

Márton András elmondta, hogy a kozmikus eredetű hangok felhasználása után nem kell jogdíjat fizetniük. Felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt felvette a kapcsolatot az Iowai Egyetemmel, ahol Donald Gurnett professzor vezette a kutatásokat a NASA számára, és akkor engedélyt kapott a hangok felhasználására.

Az album valamennyi ismert külföldi online áruházból megvásárolható, letölthető, CD formátumban viszont csak nemrég jelent meg itthon a SzemTanú Produkció kiadásában.

A Sc.Art eddig (tavaly) öt koncertet adott, az idei fellépések közül egyelőre annyi biztos, hogy A jól temperált univerzumot július 28-án előadják Pécsett a matematika és a művészetek kapcsolatával foglalkozó konferencia gáláján. Szó van egy nyári koncertről a Művészetek Völgyében, egy balatonföldvári fellépésről a kaposvári színház rendezvénysorozatán, ősszel a Szkéné Színházban újra bemutatják a műsort és a hozzá kapcsolódó videólátványt, és érdeklődés mutatkozik a Művészetek Palotája, valamint egy szentendrei galéria részéről is egy esetleges koncertre. Ezek mellett van egy-egy angliai, franciaországi és ausztriai lehetőség is, ami megvalósulhat.

"Az egyik vidéki várossal tárgyalunk arról, hogy jövő tavasszal bemutatunk egy teljesen új produkciót, amely nem kozmikus, hanem földi atmoszférára épül majd" - mondta a Sc.Art terveiről Márton András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását