2024. április 27. - Zita

NATO-vezetés alatt az amerikai katonák

Átszervezik az Afganisztánban állomásozó szövetséges erőket: a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékébe helyezik át a Kelet-Afganisztánban szolgáló amerikai katonák túlnyomó többségét.
2010. március 17. szerda 08:27 - HírExtra
NATO-tisztségviselők hangsúlyozták, hogy ezzel egy áramvonalasabb és egyszerűbb parancsnoki struktúrát hoznak létre. A két erő - a NATO-erők és az amerikai csapatok - műveleti irányítása Stanley McChrystal amerikai tábornok személyében egyébként már így is egy kézben összpontosult.

Greg Smith altengernagy, katonai szóvivő elmondta, hogy a mintegy százezer fős ISAF-be beolvasztják a Tartós Szabadság hadműveletben - az amerikai vezetésű, önálló parancsnoksággal bíró nemzetközi koalíció keretében Kelet-Afganisztánban - bevetett húszezer amerikai katona zömét. Smith szerint az átszervezés végeztével csak kisebb különleges műveleti egységek és egy börtönőrökből álló alakulat marad kívül a NATO parancsnoki struktúrájából. Az átszervezést Robert Gates amerikai védelmi miniszter már jóváhagyta.

Az ISAF-en belül már ma is mintegy hatvanezer amerikai katona szolgál, s ez a létszám a Barack Obama elnök által tavaly hozott csapaterősítési döntés értelmében további harmincezer amerikaival bővül.

A két hadművelet létszámának összeolvasztása erősíti McChrystal fennhatóságát egy olyan időszakban, amikor - mint David Petraeus amerikai tábornok, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka a szenátus védelmi bizottsága előtt elmondta - Afganisztánban a harcok fokozódása várható. Petraeus szerint 2010 nehéz év lesz, de ő azt reméli, hogy az amerikai erők megfékezik a tálibok lendületét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását