2024. május 4. - Mónika, Flórián

Harc a tagságért

Száznegyven jelölés futott be, de közülük legfeljebb harmincöt tudós lehet a májusi voksolás után a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja - írta a Népszabadság hétfői számában.
2010. március 29. hétfő 08:20 - HírExtra
Az MTA háromévente választ új tagot, idén a májusi közgyűlésen kerül erre sor. Hagyományosan a testületnek kétszáz, 70 évét be nem töltött tagja lehet, az ennél idősebbekkel együtt általában 320-360 tagú az Akadémia. Az idén legfeljebb harmincöt új kutató kerülhet be, hogy ki, az az akadémiai osztályokon múlik.

A lap szerint a kutatók alapvetően azért akarnak belépni, mert a tagság egyfajta megkoronázása tudományos munkásságuknak. Döntő többségük kiváló szakember, aki a magyar mellett más akadémiák tagságával is dicsekedhet.

A klubtagság másik vonzereje a sokat támadott tiszteletdíj, hiszen a rosszul megfizetett akadémiai és egyetemi állások mellett nagyon jól jön a rendes tagságért adott havi bruttó 455 ezer forint, illetve a levelező tagságért járó 354 ezer forint.

A két csoport együttesen tavaly 1,787 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Az akadémiai doktorok tiszteletdíja havi 90 ezer forint volt, ezen a címen 2009-ben 2,893 milliárdot fizetett ki az állam. Az akadémikusok közel háromszázötvenen, az akadémiai doktorok kétezer-hatszázan voltak, vagyis összesen mintegy háromezer fő részesül ilyenfajta díjazásban.

Az idén májusban esedékes tagválasztásra a jelölés már tavaly ősszel megkezdődött, az MTA honlapján száznegyven, levelező tagságra érdemesnek tartott kutató neve szerepel. Néhányat nem először jelölnek, sőt olyan is akad, akit harmadjára. Az idei jelöltek közt találjuk az Orbán-kormány egykori miniszterét, Chikán Attilát vagy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit a minap kommandósok hurcoltak el hivatalából. Utóbbi biztosan nem lesz a befutók között - írta a Népszabadság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását