2024. május 6. - Ivett, Frida

A Fidesz még az idén adót csökkentene?

A Fidesz arra készül, hogy ha kormányra kerül, akkor még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni.
2010. március 30. kedd 06:40 - HírExtra
Arra a kérdésre, hogy miért nem Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP országos listájának vezetője képviseli a pártot a műsorban, Navracsics Tibor azt mondta: a pártelnöknek hétfőre előre lekötött programjai voltak Pécsett és az Ormánságban.

Arra, hogy "miért kerüli Orbán Viktor a vitát" más pártok miniszterelnök-jelöltjeivel, a frakcióvezető úgy válaszolt: nehéz eldönteni, ki lenne a vitapartner. Példaként azt mondta, hogy szerinte az MSZP-ben politikai szempontból nem tisztázott, ki a miniszterelnök-jelölt valójában, Mesterházy Attila vagy Gyurcsány Ferenc. Vitatkozni akkor érdemes, amikor a két legerősebb politikai erő szócsatázik egymással: most azonban - a közvélemény-kutatási adatok alapján - míg a Fidesz toronymagasan vezet, addig a második helyért éles küzdelem folyik a Jobbik és az MSZP között. "Várjuk meg az első fordulót, tisztuljon le egy kicsit a mezőny", azután merülhet fel a vita kérdése - mondta.

Arra a felvetésre, miszerint Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke úgy látja, idén már nem lesz lehetőség gyökeres változásra, Navracsics Tibor úgy reagált: ő optimistább. Mint mondta, szándékuk, hogy ha kormányra kerülnek, akkor viszonylag rövid időn belül olyan lépéseket tegyenek, amelyek legalább jelzik: új fejezet veszi kezdetét Magyarországon. "Olyan lépéseket szeretnénk, amelyek gesztusértékűen, de anyagi értelemben is lefordíthatóan jelzik a választópolgároknak, hogy lezárult egy nyolcéves időszak, és kezdődik egy új" - fogalmazott.

Példaként említette a kisebb parlamentet, a kisebb önkormányzati képviselő-testületeket, az államigazgatási eljárások egyszerűsítését. "Látok számos olyan területet, ahol előre lehetne lépni anélkül, hogy jelentős anyagi ráfordítás történne, és mégis azt látnák a választópolgárok, hogy valami elmozdult jó irányba" - jegyezte meg.
Az adóról szólva kifejtette: arra készülnek, hogy még idén adót csökkentenek, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné őket, ha nem tudnák ezt megtenni. Kérdés, milyen állapotban lesz az átadás-átvétel után a költségvetés - tette hozzá. Navracsics Tibor több kérdés megválaszolásakor is hangsúlyozta, nincsen ma ember az országban, aki hitelt érdemlően meg tudná mondani, hogy milyen adatok vannak valójában a statisztikákban.

"Tartozunk azzal a választópolgároknak, hogy akkor mondjuk csak el, hogy mit lehet tenni az országban, amikor pontosan tudjuk, hogy milyen helyzetben van az ország" - mondta.
Közölte, olyan típusú adórendszert szeretnének, amely két szempontot egyesít: "az adóban zajló regionális versenyt" - amely alacsony és viszonylag kevés kulcsú adórendszer felé mutat -, valamint a családi szempontokat.

Szólt arról is, hogy alapvetően úgy gondolkodnak: ha eljárási szabályokat egyszerűsítenek, azzal közvetve többletbevételt generálnak. Általánosságban az adórendszer kedvezőbb, egyszerűbb, alacsonyabb lesz - emelte ki.

Navracsics Tibor kijelentette azt is: nem lehet az ősszel esedékes önkormányzati választás időpontját kitolni.

Arra a kérdésre, hogy kormányra kerülve csökkentik-e a gáz árát, közölte: ahogyan 1998 és 2002 között az akkori kormány többször nem engedte a gázszolgáltatóknak, hogy emeljék a gáz árát, úgy ez a következő időszakban is előfordulhat. Hozzátette, ha beindul a gazdasági növekedés, lesz rá lehetőség, hogy ezt a költségvetésből pótolják ki.
Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy meg kell hosszabbítani az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumot.

A magyar gárdához való hozzáállásukról azt mondta: a jogszabályokat be kell tartani, Magyarországon csak akkor lesz rend, ha mindenki betartja a törvényeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását