2024. április 30. - Katalin, Kitti

Carla Bruni, a megmentő?

A francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy személyesen próbálta meg egy rádióinterjúban helyrehozni az elnöki pár magánéletéről terjesztett pletykákkal kapcsolatos elnöki kommunikáció hibáit.
2010. április 8. csütörtök 21:54 - HírExtra
A politikusok magánéletének kommentálásától általában tartózkodó francia napilapok többsége csütörtökön címlapján Carla Bruni-Sarkozy fotójával jelent meg, az elnökné előző napi megszólalása kapcsán. "Arénába szállt, hogy megvédje férjét" - írta a France-Soir. A népszerű Le Parisien szerint a megszólalás célja a "tűzoltás" volt, míg a konzervatív Le Figaro arra hívta fel a figyelmet, hogy a belpolitikai kérdéseket illetően mindig visszafogott elnökné ezúttal személyesen vette fel a harcot.

Carla Bruni-Sarkozy az elmúlt napokban a kormánypárti politikusoktól származó minden sajtóértesülést - amelyek a pletykából politikai ügyet csináltak - gyakorlatilag egyértelműen és határozottan cáfolt.

"Nem vagyunk semmilyen összeesküvés áldozatai ... és nincsen bosszú" - mondta az Europe 1 kereskedelmi rádióban az énekesnő-elnökné saját tanácsadójának, Pierre Charonnak a nyilatkozatára reagálva, aki egy hétvégi interjúban azt állította, hogy az elnöki hivatal végére jár az ügynek, amelyet "casus bellinek" tekint. "Mostantól a másik oldalnak lesz félelemre oka" - mondta a tanácsadó.

Március 9-én a Le Journal du Dimanche (JDD) című újság egyik blogbeírása után futótűzként terjedt el a hír az interneten, hogy Carla Bruni-Sarkozy egyik zenésztársával, Benjamin Biolay-vel folytat egy ideje viszonyt, államfő férje, Nicolas Sarkozy pedig környezetvédelmi államtitkára, Chantal Jouanno karjaiban vigasztalódik felesége hűtlensége miatt.

Az angolszász lapokkal ellentétben azonban a francia írott sajtó és az elektronikus média mélyen hallgatott az elnöki párról szóló pletykákról, és azok Franciaországban kizárólag az interneten terjedtek. Az elnöki ellentámadásról viszont, miszerint a párizsi ügyészség előzetes eljárást indított a JDD elnöki nyomásra tett feljelentése nyomán "informatikai rendszerbe történt illetéktelen behatolás" címén, már részletesen beszámolt. Ahogy arról is, hogy a laptulajdonos Lagardere csoport elbocsátotta a JDD internetes oldalának vezetőjét és azt az alkalmazottat, akit azzal gyanúsítanak, hogy az elnöki pár válságáról szóló blogbejegyzést írta. Ezt követően sorra szólaltak meg kormánypárti politikusok, az elnöki pár lejáratására tervezett összeesküvést sejtve az ügy hátterében.

Carla Bruni azt is cáfolta, hogy Rachida Datit tartja ő és a férje a hír kitalálójának, s ezért persona non gratának tekintik az Elysée-palotában. Ezt a feltételezést maga az elnöki hivatal vezetője, Claude Guéant tudatta a francia médiával. A volt igazságügyi miniszter, jelenlegi európai parlamenti képviselő a hétvégén közleményben tiltakozott "egyes sajtótermékek azon állításai ellen, amelyek bármilyen felelősséget tulajdonítanak személyének az elnöki pár magánéletéről terjesztett abszurd és elfogadhatatlan pletykáknak".

"Rachida Dati továbbra is jó barátunk" - mondta a rádióban az elnökné. Carla Bruni-Sarkozy egyébként azzal indokolta megszólalását, hogy "egy jelentéktelen ügy nevetséges méreteket öltött. Ez a pletyka számomra és a férjem számára jelentéktelen. Tény, hogy pletyka áldozatai lettünk, és tény, hogy ez nem kellemes, de az is tény, hogy ez egyáltalán nem fontos számunkra" - tette hozzá.

Elemzők szerint feltehetően az imázsát mindig ügyesen kezelő egykori topmodell "bedobása" is az új elnöki kommunikáció része az összeesküvésről szóló nyilatkozatok megállítására.
"Az ügy le van zárva" - ezt már Luc Chatel kormányszóvivő mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Bernard Squarcini, a kémelhárítás vezetője viszont időközben elárulta, hogy a titkosszolgálat is nyomozott a hírforrás kiderítése érdekében, amit viszont Carla Bruni szintén cáfolt a rádióban.
A baloldali Libération szerint az egész ügy, az eredeti pletykával, a titkosszolgálati nyomozásról szóló hírekkel, majd az elnöki hivatal visszakozásával és Carla Bruni mindent és mindenkit cáfoló nyilatkozatával mostanra követhetetlen "francia bohózattá" vált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását