2024. május 3. - Tímea, Irma

Kampánycsend-mizéria

Meghosszabbította a kampánycsendet az Országos Választási Bizottság (OVB), mert több szavazókör előtt még hosszú sorok álltak vasárnap este 19 óra után; azon helyek egy részéről van szó, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.
2010. április 11. vasárnap 20:40 - HírExtra
Egy-másfél órával kitolódik a kampánycsend - jelentette be Szigeti Péter, az OVB elnöke az Országos Választási Központban vasárnap este negyed 8-kor kezdődött rendkívüli sajtótájékoztatóján, amikor több ilyen adat nyilvánosságot látott.

Szigeti Péter közölte: ez azt is jelenti, hogy jóval magasabb feldolgozottság mellett érkeznek meg az első tájékoztató adatok a szavazókörökből. Az OVB elnöke elmondta: több szavazókörben - ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat - az igazolással szavazók nagy száma miatt elhúzódik a szavazás.

Felidézte: az OVB délutáni állásfoglalása értelmében a sorban álló jogosultaknak is biztosítani kell, hogy élhessenek a szavazati jogukkal. Ennek következményeként a kampánycsend intézménye kitolódik. Az Országos Választási Iroda nem kezdte el 19 órakor az adatok közlését, azzal meg kell várni, amíg az érintett szavazókörökben befejeződik a szavazás - mondta.

Kérdésre közölte: korai még arról beszélni, hogy ezért ki a felelős. Szigeti Péter hozzátette: az átjelentkezések kérése nagyságrendekkel nem volt nagyobb, mint négy évvel ezelőtt.
Arra a felvetésre, hogy több televízió és internetes portál hét órakor elkezdte közölni az előzetes adatokat, Szigeti Péter azt válaszolta, "azért tartották hét óra tizenöt perckor, azaz 15 perc késéssel ezt a sajtótájékoztatót, bejelentést, hogy ezt ne tegyék".

Csak Budapesten tizenhét kerületben nem tudtak urnát zárni 19 órakor, több helyen is órákig eltarthat még a szavazás. A XI. kerületben például 19 órakor még mintegy nyolcszázan várakoztak arra, hogy leadhassák szavazatukat. Csak ide 2823-an jelentkeztek be igazolással szavazásra, míg a szavazókör választópolgárainak nem éri el az ezret. Tóth Zoltán választási szakértő szerint a XI. kerületben akár éjjel kettőig is eltarthat a szavazás.

Miskolcon, Debrecenben és Győrött is még sorok álltak 19 óra után.Kéri László politológus az ATV műsorában vasárnap este azt mondta, hogy a kampánycsend meghosszabbítása ellentétes a törvény szellemével. Mint mondta, az országban több televízió választási műsoraiból milliók várják a választási híreket, és ők nem tudnak információhoz jutni amiatt, hogy néhány száz szavazó még hét óra után is sorban állt a szavazóhelyiségek előtt. Vagyis "néhány száz ember joga áll szemben ötmillióéval" - mondta Kéri László.

A Szabadság Kör alkotmányjogásza szerint az OVB-nek nem lett volna jogköre meghosszabbítani a kampánycsendet. Gulyás Gergely - aki Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt is egyben - az MTI-nek elmondta, a kampánycsend intézményét a választási eljárásról szóló törvény szabályozza, és kimondja, hogy a kampánycsend a szavazást megelőző nap nulla órától a voksolás befejezéséig tart. A befejezés időpontját is rögzíti a jogszabály: eszerint 19 óráig tart a szavazás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását