2024. április 29. - Péter

Területi listás mandátumok

Érvényes volt a vasárnapi választás a húsz területi listás választókerületben, ezért második fordulót már nem kell tartani. A Fidesz-KDNP 87 területi listás mandátumot szerzett, az MSZP 28-at, a Jobbik 26-ot, a Lehet Más a Politika pedig 5-öt.
2010. április 12. hétfő 15:34 - HírExtra
A területi választókerületben a pártok listáinak jelöltjei a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz.

A Fidesz-KDNP a legtöbb területi listás mandátumot (13-at) a fővárosban szerezte meg, 8-at Pest megyében, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 5-5 területi listás mandátumot szerzett. Baranyában, Békésben, Fejérben, Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben 4-4 területi listás mandátuma van, 3-3 pedig Csongrádban, Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Komárom-Esztergomban, Somogyban, Tolnában, Vasban és Zala megyében. Nógrádban két területi listás mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek.

Az MSZP a fővárosban 7 területi listás mandátumhoz jutott, 2-höz Borsod-Abaúj-Zemplénben és Pest megyében, 1-1 területi listás mandátumhoz pedig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében.

A Jobbik 3 területi listás mandátumhoz jutott Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 2-2 mandátumhoz pedig Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területi listájáról. 1-1 területi listás mandátumot szerzett a párt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém és Zala megyében.

A Lehet Más a Politika 4 területi listás mandátumhoz jutott Budapesten, 1-hez pedig Pest megyében.

A pártok tehát ennyi területi listás mandátumhoz jutottak, a területi listáról mandátumhoz jutott képviselők neve azonban csak azt követően derül ki, ha minden egyéni választókerületben meglesz a választás eredménye. Azt a képviselőt ugyanis, aki egyéni választókerületben mandátumot szerzett, le kell húzni a területi listáról, ő ugyanis arról már nem szerezhet mandátumot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását