2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A hamufelhő nálunk is szennyezhetett a hétvégén

Simon Gergelyt, a Levegő Munkacsoport munkatársát kerestük meg azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az izlandi vulkánkitörés során a légkörbe került, majd Európa felé sodródó hamufelhőnek lehetett-e egészségkárosító hatása hazánkban?
2010. április 19. hétfő 12:03 - Iván Márton
A kérdésünkre Simon Gergely elmondta, hogy péntek éjszaka éjfél körül a keleti országrészben hirtelen 8-10 szeresére nőtt a levegő szennyezettségének mértéke. A szakértő elmondta, hogy a szennyezettség ilyen arányú megnövekedése lehet, hogy összefügg az éppen abban az időben az ország fölé érkező vulkáni eredetű hamufelhővel. Ám hozzátette, hogy a szakemberek feladata lesz az esemény részletes vizsgálata.

A Levegő Munkacsoport hétvégén az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményére utalva Simon elmondta, hogy annak célja elsősorban a figyelemfelkeltés volt. Hozzátette, szintén a közleményre hivatkozva, kívánatos lenne Magyarországon további légszennyezettség mérő állomások kialakítása is, hozzátéve, hogy Budapesre vonatkozóan az Erzsébet téri mérőállomásról nem is kaptak adatokat.

Nem biztos a káros hatás


Simon elmondta, hogy a Levegő Munkacsoport nem állítja biztosan, hogy Magyarországon egészségkárosító mértékű lett volna a szennyezettség. Ám arra rámutatott, hogy Angliában a WHO adatai alapján felhívták az emberek figyelmét arra, hogy amikor a felhő a légkörbe lép, lehetőleg ne tartózkodjanak kint.


„Bár Magyarországon a Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettese azt mondta, hogy egészségkárosító mértékű szennyezés nem lehetséges, ám az asztmásoknak, vagy más légzőszervi betegeknek még így sem tett jót, ha kint tartózkodtak” – mondta Simon Gergely. Ám azt is hozzátette, hogy a szennyezés csak a hajnali órákban lehetett koncentrált, míg például télen napokig lehet ilyen mértékű, ami a szmog riadó elrendeléséhez szokott vezetni.

A Levegő Munkacsoport munkatársa elmondta, hogy a szennyezés forrásának pontos meghatározásához még részletes vizsgálatok lefolytatása szükséges. Ám nem valószínű, hogy a szállópor koncentráció hirtelen ugrásszerű megnövekedése és az izlandi eredetű hamufelhő légkörbe lépése véletlen egybeesés lenne. Az egyetlen igazán szerencsétlen dolog, hogy egyelőre nem tudni a vulkáni hamu pontos összetételét, így azt sem, hogy ez tartalmazott, és ha igen, milyen mértékben az egészségre veszélyes nehézfémeket. A hamu összetételével kapcsolatban a Környezetvédelmi Minisztérium által begyűjtött minták elemzése még folyamatban – zárta mondandóját Simon Gergely.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását