2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

APEH: közeleg a bevallási határidő

Az adóhatóság megkezdte az április 30-i határidőnél két héttel korábban az egyszerűsített bevallási ajánlatok kiküldését, a közel 240 ezer érvényes nyilatkozat alapján már 220.723 magánszemély részére elkészítette bevallási ajánlatát, s a napokban postázza.
2010. április 20. kedd 06:58 - HírExtra
Az adóhatósághoz összesen 244.319 darab nyilatkozat érkezett, ebből a benyújtási határidőt követően beküldött, érvénytelen nyilatkozatok száma 5.668 volt - közölte az APEH hétfőn az MTI-vel. A nyilatkozattételre 422 - egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésre kötelezett - magánszemély nem volt jogosult, 113 magánszemély pedig a nyilatkozattételt követően elhunyt.

Akadtak hibásan benyújtott nyilatkozatok is, ezek közül érvénytelenekké váltak, amelyeket az adóhatóság felszólítása ellenére, a megadott határidőben nem javítottak ki.

Bár az egyszerűsített bevallás adóhatóság által történő elkészítéséhez szükséges nyilatkozatok postára adásának határideje 2010. február 15-e volt, még mindig érkeznek nyilatkozatok az adóhatósághoz. A késve benyújtott nyilatkozatok érvénytelenségéről az adóhatóság már levélben értesítette a magánszemélyeket, valamint felhívta a figyelmüket arra, hogy kötelezettségüket a 0953-as bevalláson teljesíthetik.

A tavalyi évhez képest bővült azon adózók köre, akik az egyszerűsített bevallást választhatják. Az idén így már azok a magánszemélyek is kérhették az egyszerűsített bevallás elkészítését, akik 2009-ben olyan bevételt szereztek, amelynek adózására az ekho szabályait alkalmazzák, de csak abban az esetben, ha jogszerűen választották ezt az adózási módot, és a munkáltató/kifizető az adót teljes egészében megfizette. Azok a magánszemélyek, akik 2009-ben olyan jövedelmet szereztek, amely után a munkáltató/kifizető a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett előlegfizetési kötelezettségük, szintén választhatták ezt a bevallási módot.

Míg tavaly a törvényben meghatározott jövedelemadatok alapján közel 30 ezer magánszemély egyszerűsített bevallási ajánlatra vonatkozó kérelmét utasították el, most a kedvező változásoknak köszönhetően a kizártak köre jelentősen csökkent, 7.354 magánszemély nem felelt meg a feltételeknek. További 945 magánszemély a nyilatkozat megtétele után benyújtotta 0953-as személyi jövedelemadó bevallását, így eleget tett előírt bevallási kötelezettségének, ezért nem készíthető el számára az egyszerűsített bevallás - közölte az APEH. A bevallási ajánlatok a hibátlan nyilatkozatok, a munkáltatók és kifizetők adatai, valamint a kontroll adatok alapján készültek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását