2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Vasszéf" óvja az ókori gálya rakományát

Fémhálóval, valóságos "vasszéfbe" zárva óvják annak az ókori gályának a rakományát, amely a mai Horvátország partjainál, Cavtat közelében süllyedt a mélybe.
2010. április 29. csütörtök 06:52 - HírExtra
A II. századi kereskedelmi hajóból vajmi kevés maradt, ám a tenger gondosan megőrizte rakományát, az egymásra, több sorba helyezett amforákat, amelyekben olívaolajt és bort szállítottak - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

Az amforákat a görög kereskedők egykoron gondosan bedugaszolták és a tárolóedények mindmáig megőrizték becses tartalmukat. A szállítmány értékét, amely óriási történelmi jelentőséggel bír, 5 millió fontra (1,5 milliárd forintra) becsülik.

A horvát illetékesek olyannyira féltik az ógörög gályát és annak rakományát a műkincsfosztogatóktól, hogy fémhálóval borították. A vasszéfet "ajtóval" szerelték fel, amelyen keresztül csak szigorú felügyelet alatt engedik be időnként a búvárokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását