2024. április 29. - Péter

Állítólag végetért nálunk a recesszió

Úgy tűnik, véget ért a recesszió Magyarországon, mivel a Központi Statisztikai Hivatal felülvizsgált adatai szerint már az egymás utáni második negyedévben emelkedett a bruttó hazai termék (GDP) - mondták az MTI által megkérdezett elemzők.
2010. május 12. szerda 11:07 - HírExtra
Az elemzők az idei első negyedévre 1,9-2,4 százalékos GDP csökkenést vártak, így egyetértettek abban, hogy a KSH által szerdán publikált adatok - nagy meglepetést okozva - jelentősen jobbak lettek a vártnál. A KSH közölte: a GDP az idén az első negyedévben 0,1 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével pedig 0,2 százalékkal nőtt éves bázison, míg 2009 negyedik negyedévéhez képest 0,9 százalékkal bővült.

A KSH felülvizsgált adatai szerint már 2009 utolsó negyedévében emelkedett a GDP 0,2 százalékkal az előző negyedévhez viszonyítva.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője elmondta: a tavalyi utolsó, valamint az idei első negyedévben mért GDP-növekedés azt mutatja, hogy a magyar gazdaság már kilábalt a recesszióból. Rámutatott: elsősorban a feldolgozóipari export okozta a növekedést a gazdaságban. Hozzátette: a várakozásoktól jelentősen eltérő első negyedéves GDP adat után felül kell majd vizsgálni az idei évi GDP előrejelzéseket. Úgy vélte, az idei GDP növekedés az új adatok figyelembevételével akár egy százalék fölötti is lehet.

Barta György, a CIB Bank Zrt. elemzője szerint is elsősorban az ipari export húzta fel az első negyedéves GDP adatot, azonban úgy vélte, hogy az export hozzájárulása a GDP növekedéshez a jövőben már gyengébb lehet az import bővülése, valamint az eurózóna növekedési kilátásainak romlása miatt. Aláhúzta: bár a KSH részletes GDP adatokat még nem közölt, arra lehet számítani, hogy az első negyedévben a belső kereslet nem tudott erősödni, s a mezőgazdaság és az építőipar is rosszul teljesített. Ezzel szemben a szolgáltatóiparban várhatóan már megjelentek a javulás egyes jelei. A keresleti oldalon vélhetően csökkent a beruházások és a magánfogyasztás mértéke a korábbi időszakhoz képest. Az elemző továbbra is nulla körüli GDP növekedést vár az idei évre.

Az első negyedéves emelkedés után további GDP növekedésre számít Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője is. A szakértő elmondta: az ipari export húzta fel a GDP-t, míg az építőipar és a fogyasztás továbbra is gyenge maradt, azonban a közlekedés, a telekommunikáció és a turizmus már érzékelhetően növekedni kezdett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását