2024. május 17. - Paszkál

Három kivételével minden javaslatot visszavon a kormány

Három indítvány kivételével - a szokásjognak megfelelően - minden általa kezdeményezett törvényjavaslatot visszavon az ügyvezető kormány - közölte a kormányszóvivő az MTI érdeklődésére hétfőn.
2010. május 17. hétfő 17:01 - HírExtra
Szollár Domokos tájékoztatása szerint az ügyvezető kabinet fenntartja a közterületi parkolás újraszabályozására vonatkozó indítványát, a hitelintézeti törvény módosítását, illetve a jogalkotásról szóló törvényt.

A közterületi parkolással kapcsolatban emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság 2010. június 30-ával megsemmisítette az erre vonatkozó szabályokat.

Hozzátette: azért, hogy továbbra is kiszámítható módon parkolhassanak az emberek, és a parkolásért szabályozott módon lehessen pénzt kérni, eddig a határidőig nemcsak az Országgyűlésnek kell módosítania a vonatkozó törvényeket, hanem a helyi önkormányzatoknak is meg kell alkotniuk az új törvényi szabályozással összhangban álló rendeleteket. A kormányszóvivő szerint a kabinet ezért márciusban javaslatot tett az érintett jogszabályok - a közúti közlekedésről és a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény - módosítására.

Felidézte az is, hogy az Alkotmánybíróság idén december 31-i hatállyal megsemmisítette a jogalkotásról szóló törvényt. Alapvető fontosságúnak nevezte, hogy mielőbb megszülessen e tárgykörben az új szabályozás, hiszen ez a törvény a mindennapok életét befolyásoló jogszabályalkotás eljárási szabályait határozza meg, ideértve olyan tárgyköröket is, mint a hatásvizsgálat, a társadalmi vita vagy a jogszabályok megismerhetősége. A parlamenti információs rendszer szerint az indítványt a múlt héten, az Országgyűlés alakuló ülése előtt nyújtotta be a kabinet.

Szollár Domokos kitért arra: a magyar bankrendszer stabilitásának további megerősítéséhez szükséges, hogy az állami szervek olyan megelőző jellegű hatásköröket kapjanak, amelyekkel már azelőtt lehet reagálni egy-egy hitelintézet megroggyanására anélkül, hogy az a betétesek pénzét veszélyeztetné. Jelezte: ezért nyújtotta be még februárban a kormány a hitelintézeti törvénynek az IMF-megállapodásban is szereplő módosítását, amely lehetőséget ad arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) helyreállítási terv készítésére kötelezze azt a hitelintézetet, amely ugyan nincs még bajban, de sodródik afelé.

A kormányszóvivő közölte, a Bajnai-kormány a választások közeledtével, illetve azután sem állt le jogharmonizációs és más fontos ügyek közigazgatási előkészítésével annak érdekében, hogy a következő kormány felkészülten, zökkenőmentesen vehesse át a kormányrudat.

Számos kérdésben ugyanis a döntések elhúzódása, az egyértelmű szabályok hiánya bizonytalanságot okozhat a jogalkalmazó szervek, vagy éppen az állampolgárok számára. A kormány ezért ezeket az ügyeket is előkészítette, hogy a választások után felálló új kabinet, illetve Országgyűlés késedelem nélkül hozhassa meg a szükséges döntéseket és be tudja tartani az előírt határidőket - mondta Szollár Domokos.

Múlt csütörtökön a Bajnai-kormány egy csomagban 145 korábbi kormányhatározatot vont vissza. A "technikai csomag" a kormányzati struktúrához kapcsolódó határozatok visszavonását tartalmazta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását